Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Qatar: Cupa Mondialǎ din 2022 din nou sub focul criticilor

qatar.jpg

credit foto: ladepeche.fr

Campionatul mondialǎ de fotbal din 2022 este încǎ departe. Dar se acumuleazǎ deja problemele, îndoielile şi anumite bǎnuieli de corupţie legate de atribuirea acestei manifestǎri sportive statului Qatar.

Subiectul revine din cînd în cînd în actualitate, cu noi revelaţii sau cu noi interogaţii despre cum s-ar putea juca fotbal cînd temperaturile de varǎ în Qatar depǎşesc 40 de grade. Iatǎ o întrebare pe care şi-o pune tot mai serios chiar comitetul executiv al Federaţiei Internaţionale de Fotbal Amator, reunit în prezent la Zürich, în Elveţia. O propunere avansatǎ între timp este aceea de modificate a calendarului şi de programare a meciurilor în timpul "iernii", cînd temperaturile sunt de numai 30 de grade.

"S-ar putea ca decizia noastrǎ din 2010 sǎ fi fost o eroare" a declarat Sepp Blatter, preşedintele Federaţiei, cuvinte reluate de presǎ. Cei care criticǎ însǎ aceastǎ opţiune, de a atribui Qatarului organizarea acestei cupe mondiale de fotbal din 2022, amintesc faptul cǎ informaţiile legate despre clima din acest emirat nu au fost niciodatǎ secrete… In 2010, alte douǎ ţǎri candidau pentru organizarea acestui campionat, Statele Unite şi Australia. Tǎri care se declarǎ acum gata sǎ sesizeze justiţia pentru a vedea dacǎ elementul “corupţie” nu şi-a pus marca în deciziile luate de FIFA, mai ales cǎ Mondialul din 2018 a fost atribuit Rusiei.

La reuniunea de la Zürich, dupǎ cum aratǎ cotidianul francez Aujourd’hui, mai figureazǎ un subiect pe ordinea zilei şi care urmeazǎ sǎ fie analizat de comitetul executiv: bǎnuiala cǎ pe şantierele din Qatar, unde sunt construite cu febrilitate instalaţiile sportive necesare evenimentului din 2022,  mulţi muncitori emigranţi sunt trataţi în mod inuman. Cotidianul britanic The Guardian a efectuat o anchetǎ în acest sens şi afirmǎ chiar cǎ în cursul acestei veri, între 4 iunie şi 8 august, 44 de nepalezi ar fi murit din cauza unor condiţii de muncǎ amintind de “sclavia modernǎ”.

Unii comentatori considerǎ cǎ micul emirat Qatar ar trebui sǎ se deschidǎ mai mult spre democraţie şi libertate, şi sǎ respecte mai mult drepturile omului odatǎ cu organizarea acestui mare eveniment sportiv. La ora deciziei luatǎ în 2010 Franţa a sprijinit de fapt candidatura statului Qatar, între timp însǎ imaginea acestui emirat care investeşte enorm în ţǎrile Occidentale, şi mai ales în Franţa, a devenit  una tot mai controversatǎ. Qatarul îi finanţeazǎ pe Fraţii Musulmani în Egipt şi sprijinǎ fǎrǎ îndoialǎ mişcǎri extremiste în Siria. Cu miliarde de dolari investiţi în sport, în televiziune, în hoteluri de lux şi în alte sectoare  micul Qatar încearcǎ sǎ joace un rol internaţional cît mai mare. Ceea ce îl expune la critici mai mult decît se expun state precum Kuweit, Bahrein sau Arabia Sauditǎ. Pînǎ în 2022 Qatarul mai are însǎ timp pentru a-şi ameliora imaginea, dacǎ nu cumva alte revelaţii nu vor produce exact contrariul.