Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 1 octombrie 2013

Ştiri sportive din baschet, rugby, hochei, squash şi fotbal pe plajă.

Baschet

Baschetbalistul român Dimitris Rasty a obținut medalia de bronz la concursul de aruncări libere din cadrul Campionatului Mondial U18 de baschet 3×3, organizat la Jakarta (Indonezia). Rasty este unul dintre cei mai promițători tineri baschetbaliști în varianta 3×3 din lume. El a fost devansat în clasament de ungurul Mike Janos și de spaniolul Gerard Gomila. În schimb, performanțele echipelor noastre la acest mondial U18 nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Selecționata masculină (Dimitris Rasty, Vlad Georgescu, Ștefan Neagu și Marius Ciotlăuș) a încheiat competiția pe locul 25 după ce în faza grupelor a reușit o singură victorie în șapte meciuri. Tot o singură victorie a reușit și selecționata feminină, care a disputat cinci meciuri. Astfel, Alexandra Chițanu, Irina Gavrilă, Izabella Lovasz și Kincso Kelemen au terminat pe locul 18.

Rugby

Etapa a opta a campionatului francez de rugby, Top 14, a fost una foarte productivă pentru internaţionalii români. Începem Cronologic, cu Stade Francais care a deschis runda cu o victorie în faţa colegei de podium, Montpellier, cu 18-11. Perpignan a depăşit fantastic o echipă mai bine cotată, Toulouse, cu 20-16. La Perpignan, în partea secundă, la linia întâi a evoluat şi Paulica Ion. Un meci aproape tras la indigo a avut loc la Castres, campionii impunându-se tot la o marjă de 4 puncte, 19-15 cu Racing Metro 92 Paris. Mihăiţă Lazăr, perechea de la postul de pilier al lui Paulică Ion din echipa naţională, a participat la succes după pauză. Oyonnax a înregistrat o victorie istorică, 25-22 cu Toulon, după un meci în care Valentin Ursache a evoluat excelent pentru echipa învingătoare. Toulon a condus la pauză cu 19-13, iar victoria a venit după dropgolul lui Urdapilleta, din ultimul minut al jocului. Clermont a trecut categoric de Bordeaux, cu 40-11. Fostul internaţional român, Silviu Florea, a jucat pe post de pilier la oaspeţi în partea a doua, el fiind şi avertizat cu cartonaş galben în minutul 67. Derby-ul basc dintre Bayonne şi Biarritz s-a încheiat în favoarea primeia, 27-19. Deşi cele două vorbesc despre o posibilă fuziune, bătălia pentru puncte a fost acerbă. Grenoble şi Brive nu au putut fi departajate, scorul final al partidei fiind egal, 12-12. Eseurile au lipsit, iar la pauză gazdele au fost în avantaj, 12-6. Stade Francais este actual lideră, cu un total de 26 de puncte în cont. 

Hochei

Astăzi începe cea mai tare competiţie hochistică a lumii, NHL. Dincolo de Ocean, show-ul începe cu o înfruntare de zile mari, între Montreal Canadians şi Toronto Maple Leafs. Jocul va începe la 2 din noapte, ora României şi reprezintă continuarea celei mai vechi rivalităţi din liga profesionistă nord-americană. Primul meci între cele două s-a notat în 1917, iar protagonistele s-au văzut de 15 ori în serii de play-off, de-a lungul timpului. Montreal şi Toronto s-au duelat de cinci ori şi în finala Cupei Stanley, în trei cazuri câştigătoare fiind echipa din Montreal. 

Fotbal

Azi e seară de mare fotbal european la Bucureşti. În grupele Ligii Campionilor, Steaua primeşte replica puternicei formaţii engleze Chelsea. Jocul începe la ora 21.45 şi va fi precedat de partidă de tineret, care a început la ora 16, la Mogoşoaia. Steaua doreşte să facă uitată prestaţia cenuşie din prima etapă, 0-3 cu Schalke şi să repete isprava din primăvară, când sub auspiciile Europa League a depăşit-o pe Chelsea cu 1-0. Mult succes!

Squash

La AeroSquash Club va avea loc în perioada 1-6 octombrie Campionatul Național de squash, competiție la care și-au anunțat prezența peste 30 de sportivi. Pe tabloul masculin, lupta se anunță destul de strânsă. Nu același lucru se poate spune despre competiția feminină, unde medalia de argint este asigurată prin simpla participare la Campionat  în condiţiile în care doar două fete s-au înscris pe tablou. Squash-ul românesc a avut parte weekend-ul trecut de un moment important pentru dezvoltarea sa. România a participat pentru prima oară la Campionatul Balcanic, organizat în Bulgaria, și a terminat pe locul cinci din șase echipe. Țara noastră va organiza ediția a cincea a acestei competiții anul viitor.

Fotbal pe plajă

Rusia a câștigat pentru a doua oară consecutiv Cupa Mondială la fotbal pe plajă. În finala disputată în Tahiti, naţionala Rusiei a învins Spania, cu scorul de 5-1. Meciul s-a jucat pe arena “To’ata” din Papeete, pe o vreme splendidă. Locul trei a fost ocupat de Brazilia (13 titluri mondiale, 4 în noul format al competiției), care a învins-o la loviturile de departajare cu 1-0 pe țara gazdă, Tahiti. Titlul de golgheter al competiției i-a revenit rusului Dimitri Șișkin, cu 10 goluri marcate. L-au urmat brazilianul Bruno Xavier, cu 9 și argintianul Agustin Ruiz, cu 7.