Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doliu pe scena culturală franceză: regizorul Patrice Chéreau s-a stins din viaţă

patrice-chereau.jpg

Patrice Chéreau (s), la microfonul RFI

Regizorul Patrice Chéreau, un maestru al scenei europene de peste 40 de ani, a murit luni la Paris, la vârsta de 68 de ani. Numeroase personalităţi din Hexagon şi-au exprimat regretul faţă de moartea lui Chéreau, "un foarte mare cineast, pe lângă un mare regizor de teatru şi de operă", dar şi "un om magnific".

Anunţul morţii lui Chéreau a generat un val de emoţie şi de omagii în Franţa. Preşedintele francez François Hollande a spus că Patrice Chéreau a fost "unul dintre cei mai mari artişti francezi", care a reprezentat "mândria" Franţei "peste tot în lume". "Cu Patrice Chéreau dispare unul dintre marii noştri artişti şi o parte din noi înşine", a declarat şi ministrul francez al Culturii. Primarul Parisului a salutat într-un comunicat "un artist excepţional, înzestrat cu o imaginaţie şi o viziune prodigioase".

Desigur, lumea artistică este îndoliată. Directorul Operei din Paris s-a declarat bulversat de moartea artistului. "Un maestru a tăcut", a declarat într-un mesaj postat pe Twitter preşedintele Festivalului de Film de la Cannes. "Patrice Chéreau a intrat în Panteonul celest al teatrului. Moartea lui, ca aceea a lui (Marcello) Mastroiani, este un sfârşit de lume", a scris tot pe Twitter directorul Casei de Cultură din Paris.

Jack Lang, preşedintele Institutului lumii arabe din Paris şi fost ministru al Culturii, evocă la rândul său "un talent surprinzător, strălucitor". Mare regizor de teatru şi operă, Patrice Chéreau s-a remarcat şi în cinematografie. El a regizat 18 lungmetraje, dintre care se remarcă "La Reine Margot", film premiat la Cannes, dar şi "Intimité", film recompensat cu Ursul de Aur la Berlin.