Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gazprom, la cumpărături în Uniunea Europeană

Compania energetică rusească Gazprom a intrat direct pe piaţa de energie din Europa de Vest, prin cumpărarea de la grupul italian Enel a unei centrale pe gaz în Belgia. Tranzacţia este evaluată la 265 de milioane de dolari.

Intrarea efectivă pe piaţa de producţie din vestul Europei a Gazprom-ului e o chestiune de scurt timp, apreciază specialiştii în domeniu. Acordul preliminar dintre Enel şi Gazprom pentru preluarea centralei electrice de la Marcinelle, din Belgia, a fost deja încheiat, spune directorul general al Enel, Fulvio Conti. "Ne reducem prezenţa în partea aceea a Europei", a afirmat Conti în Rusia, la Sankt Petersburg, unde a mers pentru semnarea unui memorandum în acest sens.

În acest fel Gazprom a reuşit astfel să-şi satisfacă o ambiţie mai veche, de a deţine unităţi de producţie în Europa de Vest. În ultimii ani, gigantul energetic din Rusia şi-a îndreptat atenţia tot mai mult către Asia, în contextul dezvoltării rapide a extracţiei de hidrocarburi din zăcăminte situate sub formaţiuni de roci de şist în Statele Unite ale Americii. Pe măsură ce producătorii americani de energie au renunţat la cărbune, optând pentru gaze de şist ieftine, preţul cărbunelui a scăzut, încurajând mulţi producători europeni să importe mai puţin gaz din Rusia.

Gazprom a aprobat în acest an construirea unui terminal de gaz natural lichefiat pe coasta de est a Rusiei, pe ţărmul Oceanului Pacific, de unde va livra energie către regiunea Asia-Pacific. Totodată, grupul speră să încheie până la finalul acestui an un contract pentru livrarea de gaze către China, printr-o reţea de gazoducte.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, producţia de gaze naturale a Gazprom a scăzut anul trecut cu aproximativ 5%, aproape de un minim istoric, din cauza consumului mai mic din Rusia şi declinului cererii din Europa.

Intrarea Gazprom pe piaţa vest-europeană a producţiei de energie vine într-un moment de criză economică, tarifele la electricitate fiind sub presiune în contextul recesiunii şi supracapacităţii cauzate de extinderea rapidă a facilităţilor de producţie din surse regenerabile.