Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


3,6 miliarde de dolari trimişi în România de imigranţi

Românii care lucrează sau sunt stabiliţi în străinătate vor trimite în acest an în ţară 3,6 miliarde de dolari, estimează Banca Mondială. Această valoare reprezintă o stagnare la cea de anul trecut, dar este mult sub sumele trimise în România înainte de criză.

Raportul Băncii Mondiale arată că remiterile către România se vor plasa în acest an la 3,6 miliarde de dolari, în timp ce numărul migraţiilor internaţionale, adică al românilor plecaţi din ţară, a urcat cu 4,8% faţă de 2010.

Potrivit datelor publicate de instituţie în luna mai, remiterile către România au totalizat anul trecut 3,66 miliarde de dolari, principalele ţări de origine fiind Italia şi Spania.

Astfel, în România au intrat anul trecut, din Italia şi Spania, câte 1,07 miliarde de dolari, potrivit statisticilor Băncii Mondiale.

Alte ţări care figurează cu sume importante de bani trimise acasă în 2012 de români sunt Statele Unite (240 de milioane de dolari), Ungaria (237 de milioane de dolari), Israel (236 de milioane de dolari).

Pe listă se mai găsesc Germania (184 milioane de dolari), Canada (131 milioane de dolari), Austria (78 milioane de dolari), Franţa (73 milioane de dolari), Marea Britanie (71 milioane de dolari) sau Grecia (58 milioane de dolari).

Cei mai mulţi bani au fost trimişi în România în 2008, anul declanşării crizei financiare mondiale, totalul de atunci fiind de 9,38 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale.

A urmat o scădere abruptă în 2009, când sumele au scăzut aproape la jumătate, la 4,9 miliarde de dolari.

Numărul emigranţilor români se ridica la 2,77 milioane la nivelul anului 2010, potrivit datelor Băncii Mondiale.

La nivel mondial, remiterile către ţările în curs de dezvoltare vor creşte în acest an cu 6,3%, la 414 miliarde de dolari, şi ar putea ajunge la 540 miliarde de dolari în 2016, estimează Banca Mondială.