Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BCE prezintă noile teste de stres pentru bănci

Banca Centrală Europeană anunţă joi în premieră noile criterii după care va evalua marile bănci europene. Testele de stres la care va fi supus anul viitor sistemul bancar european vor fi dezvăluite în avanpremieră, într-un exerciţiu de transparenţă prin care BCE încearcă să câştige încrederea pieţelor financiare.

Rămâne de văzut cât de departe va merge Banca Centrală Europeană şi cât de dure vor fi criteriile, ceea ce este esenţial. Ideea este că BCE trebuie să fie dură, tocmai pentru a arăta că va putea supraveghea sistemul bancar după crearea viitoarei Uniuni Bancare şi să evite în acelaşi timp ca, prin introducerea unor criterii prea dure, să nu producă pagube multor bănci, demonstrând cât de vulnerabile şi nepregătite sunt pentru a face faţă şocurilor. Noile teste ar trebui astfel să evalueze calitatea activelor bancare din zona euro în premieră după criterii standardizate stabilite de Autoritatea Bancară Europeană.

Prima regulă, propusă zilele acestea, stabileşte când creditele devin neperformante, forţând banca să facă rezerve mai mari de capital. Până în prezent, o astfel de evaluare se face la nivel naţional, ceea ce a făcut dificil pentru investitori să compare băncile, scrie agenţia Thomson Reuters. Pe viitor ar trebui ca neperformant să fie creditul a cărui rambursare a întârziat cu mai mult de 90 de zile sau pentru care plata este improbabilă. A doua regulă defineşte indulgenţa la plata împrumutului ca fiind concesia făcută de bancă debitorului cu probleme prin permisiunea de a sări peste o rată sau de a plăti mai puţin. Creditul la care a fost aplicată indulgenţa nu trebuie însă clasificat automat ca neperformant. Interesant este că noile criterii vor fi folosite şi în testele separate la care vor fi supuse băncile din cele 11 state din Uniunea Europeană care nu fac parte din zona euro, deci şi băncile româneşti.

Analiştii cred că impactul noilor norme ar putea fi semnificativ: un sondaj efectuat de banca americană Morgan Stanley în rândul investitorilor arată că între cinci şi zece din cele 130 de bănci „cu importanţă sistemică“ supuse testelor de către BCE vor pica la evaluare şi vor fi forţate să strângă capital suplimentar de 50 de miliarde de euro. Regulile noi sunt însă necesare doarece ultimele două runde de teste de stres au fost criticate pentru că nu au fost suficient de dure, mai spun analiştii. „O executare a testelor ineficientă şi incompetentă, o caracteristică nefericită a multor răspunsuri politice date în timpul crizei, ar putea readuce turbulenţele financiare şi arunca economia înapoi în recesiune“, explică astfel experţii băncii elveţiene Credit Suisse. Dacă evaluarea va demonstra însă că băncile au probleme mai mari decât s-a crezut, tot economiile, în special cele vulnerabile, vor avea de suferit. „Dacă testele găsesc găuri mari în balanţele contabile ale băncilor, nu există un mecanism clar pentru umplerea lor“, a avertizat un analist de la Capital Economics.

Băncile europene au stat în miezul crizei financiare care a măcinat timp de trei ani zona euro, ţinând guvernele captive într-o „spirală a dependenţei de datorii“. După ce au căzut victime crizei financiare globale, multe bănci europene au apelat la mecanismele de salvare ale statelor. Pentru a-şi putea permite salvarea băncilor, guvernele s-au îndatorat la rândul lor, şubrezindu-şi finanţele. În schimb, băncile au acumulat tot mai multe datorii suverane prin care au asigurat finanţarea statelor şi o mână a spălat-o astfel pe cealaltă.

Pentru ca pe viitor să nu se mai ajungă la această situaţie, liderii europeni au propus crearea unei uniuni bancare care include un sistem central de supraveghere şi lichidare bancară şi o schemă unică de asigurare a depozitelor. Din aceleaşi raţiuni, viitoarea evaluare a băncilor va fi făcută prin prisma a trei perechi de ochi pentru a se asigura credibilitatea acesteia, a afirmat Benoit Coeure, membru în con­siliul executiv al BCE într-un interviu acordat Bloomberg. „Modul de executare va fi diferit faţă de cele două runde anterioare. Orice cifră furnizată de bănci va fi mai întâi verificată de autorităţile naţionale, apoi la nivel european, la Frankfurt (sediul BCE - n.red.). Apoi va fi o a treia verificare, efectuată de auditori independenţi“, a explicat oficialul BCE.

Testele de stres vor fi efectuate în prima jumătate a anului viitor, iar BCE va prelua rolul de supraveghetor unic al sistemului bancar în toamna aceluiaşi an. Din păcate, scrie EU Observer, BCE a angajat pentru a o ajuta cu auditarea celor mai mari 130 de bănci din zona euro firma americană de consultanţă financiară Oliver Wyman, un nume bine cunoscut în lumea bailout-urilor bancare şi a „testelor de stres“ după ce în 2006 a greşit anunţând că Anglo Irish Bank este cea mai bună bancă din lume. Trei ani mai târziu, banca a fost naţionalizată, iar salvarea ei a adus statul irlandez în pragul unui faliment evitat doar printr-un bailout primit de la zona euro. Anul trecut, în cazul salvării sectorului bancar spaniol, Oliver Wyman le-a furnizat factorilor de decizie din zona euro cifre acceptabile politic - un deficit de finanţare de aproximativ 60 de miliarde de euro. Ulterior s-a dovedit că necesarul real de finanţare era mult mai mare. Pentru mulţi analişti aşadar semnele nu sunt foarte bune deocamdată iar noile teste de stres riscă să se soldeze cu un nou eşec şi noi penalităţi din partea investitorilor.