Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit-ul G8, sub semnul dezacordului Rusia–Occident asupra Siriei

summitul-g8-semnul-dezacordului-rusia-occident-siriei.jpg

Premierul britanic, David Cameron şi preşedintele rus, Vladimir Putin

Dezacordul dintre Rusia şi puterile occidentale cu privire la modul de aplanare a războiului civil din Siria planează asupra întâlnirii la vârf G8, găzduite începând de luni timp de două zile de provincia britanică Irlanda de Nord.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Liderii celor opt state participante vor discuta şi alte chestiuni, precum combaterea evaziunii şi evitării fiscale pe plan internaţional, precum şi modul de stimulare a creşterii economice într-un climat de stagnare.

Premierul britanic, David Cameron, a avut duminică o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la reședința sa din Londra, după care a admis în public diferențele importante de viziune cu privire la situația din Siria.

"Se poate vedea că există mari diferențe de analiză cu privire la ce s-a întâmplat în Siria și cine poartă răspunderea", a declarat premierul Cameron într-o conferință de presă comună cu președintele Putin.

Liderul Rusiei a spus la rândul său că nu este de acord cu occidentalii, care aruncă toată răspunderea crizei actuale din Siria pe președinte Bashar al-Assad și a adăugat că Rusia nu încalcă nici un acord internațional dacă furnizează arme  regimului Assad. Președintele Putin a spus că atât Puterea, cât și Opoziția din Siria au mâinile pătate de sânge.

Săptămâna trecută, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, aşteptat şi el să sosească în Irlanda de Nord la summit-ul G8, a spus că există dovezi clare că regimul Assad a folosit arme chimice împotriva populației civile și că administrația de la Washington va livra arme ușoare rebelilor antiguvernamentali.

 

G8, un for depăşit?

 

Premierul britanic a spus că Guvernul său, promotor împreună cu Franța al ridicării embargoului Uniunii Europene asupra livrării de arme Opoziției siriene, nu a luat nici o decizie în acest sens și că dacă va fi propusă livrarea de arme, ea va fi supusă aprobării deputaților în Camera Comunelor. În Camera inferioară a Parlamentului britanic o astfel de implicare în războiul civil din Siria întâmpină însă o opoziție puternică.

Nu doar parlamentarii Partidului Liberal Democrat, partenerul de guvernare al premierului Cameron şi cei ai Partidului Laburist din Opoziție se opun livrării de arme rebelilor sirieni, ci şi cei din propriul Partid Conservator. Potrivit unor surse din conducerea grupului parlamentar, două treimi dintre deputații Partidului Conservator ar vota împotriva unei astfel de măsuri.

Chiar dacă sunt însă în dezacord cu privire la modul de soluționare a conflictului din Siria, Rusia şi Occidentul acceptă faptul că războiului civil i se poate pune capăt doar pe cale politică şi în timpul celor două zile de discuții, liderii celor opt state participante vor încerca să ajungă la un compromis, care să aducă luna viitoare la masa negocierilor toate părțile aflate în conflict.

Până acum, războiul civil din Siria a provocat, potrivit unor date publicate acum câteva zile de ONU, moartea a 93 de mii de persoane şi refugierea a peste 1,5 milioane în ultimii doi ani.

Pe lângă Siria, pe agenda summit-ului G8 se vor afla la loc de frunte şi chestiuni privind taxele şi evaziunea fiscală, mai ales măsuri de transparentizare a activității unor companii multinaționale, care de multe ori nu plătesc nici un fel de taxe în țările unde-și desfășoară activitatea.

Pe lângă liderii celor patru state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite, Rusia, Marea Britanie şi Franţa, la summit vor participa şi premierii Japoniei, Germaniei, Italiei şi Canadei.

Este un club al ţărilor dezvoltate şi al Rusiei, a căror pre-eminenţă pe plan internațional este din ce în ce mai contestată de state aflate în plin avânt economic, China, India şi Brazilia, care doresc să aibă şi ele un cuvânt de spus, alături de ţările din G8.