
Politică
G8 consens în combatarea evaziunii fiscale, divergenţe în privinţa Siriei
masa-g8.jpg

Liderii celor opt state participante la summitul organizat în provincia britanică Irlanda de Nord au convenit şi asupra principiului transparenţei care să permită cetăţenilor din lumea întreagă să poată trage la răspundere guvernele şi companiile.
La sfârşitul celor două zile de negocieri liderii G8 au emis un comunicat de 96 de puncte în care enunţă acţiunile ce şi le propun pentru următorul an, cu economia globală figurând la loc de frunte.
Preocuparea pentru relansare economică este evidentă, deşi prudenţa este de rigoare: “Riscurile financiare s-au atenuat în ultimul an în zona euro, care însă rămâne în recesiune”, se spune în comunicat.
Probabil domeniul unde liderii G8 au făcut cele mai palpabile progrese a fost cel fiscal, în care şi-au propus să combată evaziunea şi evitarea fiscală printre altele prin mărirea gradului de transparenţă care să împiedice persoanele fizice şi companiile să-şi ascundă profiturile de autorităţile fiscale.
Printre altele, se promite înăsprirea luptei împotriva corupţiei şi a spălării de bani.
O altă realizare majoră anunţată la acest summit a fost începerea negocierilor privind un acord de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană, cel mai mare din istoria omenirii care, potrivit liderilor occidentali va aduce beneficii de peste 300 de miliarde de euro şi va duce la crearea de două milioane de noi locuri de muncă.
Siria – mărul discordiei
Dar dacă în domeniul economiei, taxelor şi transparenţei liderii G8 au ajuns la o poziţie comună, nu acelaşi lucru se poate spune despre soluţionarea conflictului sângeros din Siria.
Se deplânge costul uman şi financiar enorm al ultimilor doi ani şi trei luni, care s-au soldat cu moartea a 93000 de persoane, dizlocarea a 4,2 milioane de persoane şi refugierea peste hotarele Siriei a 1,6 milioane.
Liderii au promis alocarea de ajutoare umanitare suplimentare de 1,5 miliarde dolari, dar nu au reuşit măcar să se pună de acord asupra unei date de începere a unei conferinţe de pace la Geneva cu participarea unor reprezentanţi ai regimului Assad şi ai opoziţiei, deşi îşi declară susţinerea pentru începerea unei astfel de conferinţe “cât mai curând cu putinţă”.
Deşi este condamnată ameninţarea în creştere a terorismului şi extremismului, precum şi utilizarea armelor chimice, în comunicatul final nu sunt numiţi responsabilii.
şi aceasta pentru că Rusia se opune cu îndârjire intenţiilor occidentale de a favoriza răstunarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.
În conferinţa sa de presă de la sfârşitul summitului, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut să repete că mulţi dintre rebelii sirieni sunt nişte extremişti periculoşi, asemuindu-i cu cei doi fundamentalişti musulmani care au asasinat luna trecută un militar britanic la Londra, în plină stradă, ziua în amiaza mare.
Statele Unite şi-au anunţat acum câtva timp intenţia de a livra arme uşoare opoziţiei din Siria, ceea ce a determinat Rusia să avertizeze că în acest caz va livra armanent regimului Assad, iar premierul britanic David Cameron a spus că şi ţara sa ia în considerare înarmarea rebelilor, deşi în Marea Britanie opoziţia faţă de implicarea militară în Siria este extrem de puternică.
Cu toate acestea, summitul nu a fost paralizat de divergenţele în problema Siriei, iar liderii occidentali nu au emis un comunicat separat, aşa cum s-a speculat înainte de final.
Următorul summit G8 va avea lor în Rusia pe 4 - 5 iunie 2014, preşedintele Putin preluând preşedinţia grupului la 1 ianuarie anul viitor.