Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Scandaluri de corupţie pe fundal de proteste

photo-verybig-133157.jpg

Rosen Plevneliev

Pe fundalul protestelor antiguvernamentale care continuă în a șasea zi consecutiv în orașele mari, coaliția de guvernământ formată din Partidul Socialist și MDR – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, încearcă să recupereze terenul pierdut în urmă alegerii neinspirate în postul de șef al Agenției de Securitate Națională a deputatului din partidul turc Peevski - proprietar de televiziuni și ziare, implicat în scandaluri de corupție.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Tot din rândul formaţiunii Peevski a fost lansat şi scandalul companiilor off-shore ale președintelui Rosen Plevneliev. Prin mai multe faximiluri, se lansează ideea că în calitatea de președinte al companiei „Lindner-Iris-Imobilen” în 1999 acesta  a depus în bănci cipriote 830 000 de dolari prin două companii off-shore.

Citând surse anonime din fiscul bulgar, autorii afirmă că cel mai probabil avem de a face cu o eschivare de plata unor taxe prin servicii fictive de consultanță. În cel mai râu caz, poate fi vorbă de deturnări de fonduri din compania germană.

Semne de întrebare apar în legătura cu faptul că o mare companie implicată în piața imobiliară din Bulgaria plătește onorarii inexplicabil de mari pentru elaborarea de analize a situației pe aceeași piață la care se adaugă și intermediere de la distanță unor companii off-shore de consultanță – despre care se afirmă că aparțin actualului președinte și ale căror sediu comun este totodată biroul unui avocat.     

Scandalul companiilor off-shore se adaugă la cel cu ministrul din guvernul Oreșearski care a fraudat cu mii de euro sistemul social francez. El vine într-un timp căt nu se mai poate de nepotrivit având în vedere măsurile discutate în cadrul Uniunii de limitare a activităților în zone-off-shore în cadrul ofensivei internaționale de combatere a fraudelor fiscale.

Din tribuna parlamentului Serghei Stanișev a cerut ministrului de finanțe informații despre conturile off-shore ale cetățenilor bulgari. Stanișev i-a propus lui Plenveliev să ceară singur prcuraturii verificarea veridicității faximilurilor.

Președintele a calificat copiile apărute în presa drept un fals. Acuzațiile la adresa sa au fost dezmințite și de compania „Lindner Bulgaria”.

Cu două săptămâni în urmă Plevneliev a propus ca Bulgaria să devină prima țară din Uniune ale căror instituții să boicoteze companiile off-shore.

În absența grupului de 97 deputați din GHERB, care boicotează ședințele, Parlamentul a aprobat un pachet cu măsuri de urgență în sectorul economic și social menite – evident - să neutralizeze acțiunile de protest.

Este prevăzută stimularea natalității, creșterea salariului minim /începând de 1 octombrie/, revenirea la a.z. model elvețian de indexare a pensiilor – în funcție de inflația și creșterea veniturilor, finanțarea companiilor mici și mijlocii, achitarea datoriile statului fața de sectorul privat, măsuri de combatere a contrabandei și a furtului de TVA, un nou cod electoral, crearea de consilii civice în toate ministerele etc.