Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Silvio Berlusconi, condamnat la închisoare cu executare

Fostul premierul italian Silvio Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul ”Rubygate”. În plus, el nu va mai avea dreptul să deţină funcţii publice niciodată, relatează presa italiană.

Silvio Berlusconi a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi sex cu o prostituată minoră. Procurorii ceruseră condamnarea la şase ani de închisoare a lui Berlusconi, judecat la Milano pentru că ar fi întreţinut relaţii sexuale contra cost cu adolescenta Karima El Maghroug, supranumită de presă ”Ruby”, înainte ca aceasta să aibă 18 ani.

În plus, Silvio Berlusconi a fost găsit vinovat că, în calitatea de premier, ar fi intervenit la poliţie pentru eliberarea din detenţie a adolescentei, minţind că aceasta era nepoata fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

Sentinţa nu este definitivă, avocaţii o vor contesta în apel

Silvio Berlusconi va contesta la instanţa superioară sentinţa tribunalului din Milano, relatează pagina online a agenţiei ANSA. ”Condamnarea depăşeşte orice logică”, a reacţionat avocatul Niccolò Ghedini. ”Noi am spus de doi - trei ani că acest proces nu putea avea loc la Milano”, a precizat avocatul. ”Vom face apel în termen de 40 de zile”, a subliniat Ghedini.

Cum a început ”Rubygate”

Ancheta în care este implicat fostul premier italian e numită de mai toată presa din Peninsulă ”Rubygate”, Ruby fiind o minoră de origine marocană care a frecventat petrecerile lui Berlusconi. Pe 27 mai 2010, Karima El Maghroug a fost arestată de poliția din Milano pentru furt și condusă la secție pentru un interogatoriu.
În acea seară, polițiștii au primit un telefon de la Președinția Consiliului de Miniștri, prin care se cerea eliberarea tinerei, pe motiv că ar fi nepoata fostului președinte egiptean Hosni Mubarak. Intervenția ”de sus” și minciuna cu legatura de rudenie, precum și descoperirea faptului că la acea vreme Ruby era minoră, au constituit primii pași în ancheta care a devenit, în 2011, un caz național.

Protagoniștii scandalului

De la sfârșitul lunii octombrie 2010 au început să circule în presa din Italia detaliile cazului ”Rubygate”: fragmente ale unor rapoarte făcute de magistrați, interceptări telefonice, numele fetelor implicate. Astfel, s-a aflat că, pe lângă premier, sunt cercetați, pentru încurajarea prostituției, alte două personaje cunoscute ale scenei publice italiene: Emilio Fede, director al telejurnalului TG4, pe canalul Rete4, al trustului de presa Mediaset și Lele Mora, impresar al multor vedete din Peninsulă. Cei doi ar fi ales și condus personal multe tinere la reședința premierului în cursul anului 2010. Alături de cei doi, în ancheta a fost implicată Nicole Minetti, fostă tehniciană dentară de 25 de ani, care avut o cariera politică fulminantă în partidul lui Berlusconi, devenind, în scurt timp, consilieră în regiunea Lombardia.