Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă idee despre Europa?

angela-merkel.jpg

Angela Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit, înaintea începerii reuniunii UE de la Bruxelles, despre compatibilitatea între creştere şi consolidare economică, cerînd înfiinţarea unui fond european de solidaritate pentru ţările din zona euro afectate de criză.

Opoziţia o acuză pe Merkel că din cauza cursului ei de austeritate, impus Europei, ea ar fi vinovată de şomajul din UE. Dezbaterea din Bundestag a prilejuit şi un ultim duel verbal parlamentar între partidele de opoziţie şi cele ale coaliţiei înaintea vacanţei de vară şi a alegerilor generale care vor avea loc în această toamnă în Germania.

În preajma începerii reuniunii europene la nivel înalt, şefa executivului federal, Angela Merkel, a prezentat în faţa Bundestag-ului (parlamentului federal) o declaraţie guvernamentală. În cuvîntarea ei, Merkel a cerut introducerea de noi reforme structurale în cadrul Uniunii Europene.

Cînd vorbim despre creşterea economică, a precizat ea, nu putem discuta doar despre noi surse financiare.
„Creşterea şi consolidarea bugetară nu sunt contradicţii, ele se condiţionează reciproc.”

Germania insistă ca problemele Uniunii Europene să fie tratate de la rădăcină, a mai spus Merkel.
Privitor la reuniunea europeană care începe joi la Bruxelles, Merkel a cerut ţărilor UE să înceteze gîlceava legată de proiectele de buget pe termen mediu, adică pentru perioada 2014-2020. În caz contrar există riscul de a se pierde multe locuri de muncă.

Totodată, ea a insistat asupra problemei legate de combaterea şomajului în rîndul tinerilor şi a cerut crearea unor condiţii optime care garantează şanse egale pentru această categorie de oameni. Asta se poate realiza doar prin alocarea unor fonduri pentru calificarea persoanelor sub 25 de ani.

În acest context, ea a anunţat organizarea unei reuniuni dedicate problemelor tinerilor. Aceasta va avea loc la începutul lunii iulie la Berlin, urmînd să discute cum poate fi folosită suma de 6 miliarde de euro alocată pentru tinerii fără loc de muncă.

Merkel a amintit de asemenea de necesitatea ca UE să se implice mai mult în asigurarea prosperităţii, considerînd asta drept una din chestiunile centrale europene. În acest context, ea a propus crearea unui fond de solidaritate pentru ţările europene cu probleme care aparţin zonei euro.

Merkel a susţinut că reniunea G8 a declarat război evaziunii fiscale, cerînd în acelaşi timp introducerea unor standarde internaţionale în ceea ce priveşte schimbul de date şi informaţii.

În timp ce Angela Merkel a elogiat rezultatele recentei reuniuni a ţărilor dezvoltate G8, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Peer Steinbrück, i-a reproşat că risipeşte banii.
„Am impresia că am mai ascultat această declaraţie guvernamentală de cel puţin 3-4 ori”, a spus elocventul Steinbrück în replica sa plină de ironii usturătoare.

El i-a mai reproşat cancelarei că este co-vinovată de rata mare a şomajului din UE. Această situaţie este rezultatul politicii de economisire pe care a impus-o cancelara Europei.

Folosind tribuna Bundestag-ului ca teren pentru un ultim duel verbal înaintea alegerilor generale, Steinbrück a criticat guvernul pentru lipsa unei strategii politice pentru Europa. „Avem nevoie de o nouă idee despre Europa”, a conchis candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, adăugând: „Trebuie să îndrăznim şi-n Europa să impunem mai multă democraţie.”