Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda, după suspendare: Nu poţi lipi la loc capul condamnatului, după ce-l duci la ghilotină, e ridicol!

preda-suspendare-nu-poti-lipi-loc-capul-condamnatului-duci-ghilotina-e-ridicol.jpg

CNC al PDL l-a suspendat din partid pe europarlamentarul Cristian Preda.

Europarlamentarul Cristian Preda spune la RFI că este "foarte apropiat" de fundaţia Mişcarea Populară, dar precizează că nu a decis încă ce va face după ce a fost suspendat din PDL. Deputatul european îl ironizează pe Vasile Blaga, după ce preşedintele partidului a spus că va fi reprimit în PDL, "dacă va dori şi se va comporta ca atare".

Cristian Preda consideră ridicolă poziţia lui Vasile Blaga: "În ziua în care îl dai afară pe cel care te-a criticat pentru că nu pui în funcţiune o procedură (formarea Guvernului din umbră-n.r.) şi tu chiar în ziua aia accepţi procedura, ai o problemă de coerenţă. Ce să mai zic de faptul că după ce pui în funcţiune ghilotina, spui "mi-ar plăcea să lipesc capul la loc, dragă condamnatule". E ridicol, ce să mai!".

Întrebat ce va face după suspendarea din PDL, Cristian Preda a răspuns: "Eu reflectez zilele astea. Sunt, cum se ştie, foarte apropiat de fundaţia Mişcarea Populară. Am mers deja la fundaţia Mişcarea Populară, am participat la câteva întâlniri, inclusiv la cea cu preşedintele Traian Băsescu şi voi încerca să găsesc drumul raţional, pentru că nu mă pot împăca deloc cu nedreptatea pe care o resimt şi pe de altă parte, nu vreau să abandonez. În momentul în care am intrat în politică am spus că am un crez al moderaţiei, curajului şi nu m-aş retrage acum. O să văd, însă, că nu am luat o decizie în clipa asta".

 

Suspendarea, o decizie "arbitrară"

 

Cristian Preda califică decizia privind suspendarea sa din PDL drept "arbitrară". "E o decizie arbitrară, pentru că nu mi-a fost dat vreun exemplu de încălcare a statutului. Mi s-a retras pur şi simplu calitatea de membru, pentru că l-am criticat pe preşedintele partidului", explică europarlamentarul.

"În al doilea rând, e o decizie care contrariază pe cineva normal constituit, pentru că eu l-am criticat pe preşedintele Vasile Blaga, pentru că nu vroia să pună în aplicare o prevedere a statutului şi anume articolul care spunea că atunci când PDL e în Opoziţie, alcătuieşti un Guvern din umbră (...). Ei bine, sâmbătă, când m-au exclus, au decis tocmai să facă lucrul pe care eu îl ceream şi anume să fie făcut în sfârşit un regulament pentru acest Guvern din umbră şi deci în acest fel cred eu că mi-au dat dreptate de fapt, însă în acelaşi timp, m-au sancţionat, de asta spun că e ceva contradictoriu aici", mai spune Preda.

Europarlamentarul susţine că Vasile Blaga încearcă să impună disciplina de cazarmă: "Le sunt recunoscător celor care în această situaţie dificilă pentru mine şi-au arătat solidaritatea, e un gest de colegialitate adevărată. Le sunt recunoscător tuturor celor care au găsit cu cale să sprijine libertatea şi nu disciplina de cazarmă, pe care vrea s-o impună Blaga".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre suspendarea din PDL