Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leonard Orban: Vizita premierului francez este în mod categoric un succes diplomatic al României

leonard-orban-vizita-premierului-francez-este-mod-categoric-succes-diplomatic-romaniei.jpg

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Vizita premierului francez în România consolidează relaţia bilaterală, după câţiva ani dificili. O spune la RFI fostul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El aşteaptă în primul rând "rezultate economice importante", după vizita lui Jean-Marc Ayrault.

În opinia lui Leonard Orban, vizita premierului francez în România "reprezintă o consolidare a relaţiilor franco-române, după câţiva ani în care această relaţie a fost dificilă. Acum este o relaţie care se îmbunătăţeşte vizibil, probabil la un nivel semnificativ mai înalt, comparativ cu anii trecuţi".

Fostul comisar european pentru Multilingvism crede că "acest an 2013 a fost foarte important pentru consolidarea relaţiilor, vizita premierului Ponta în februarie la Paris, această vizită, sunt momente decisive în acest demers. Sunt zone importante, unde există un potenţial foarte mare, care poate să fie exploatat în continuare, de exemplu în ceea ce priveşte relaţiile economice, colaborarea în domeniul afacerilor europene, în procesul decizional european şi sigur că mai există încă anumite tensiuni pe anumite zone, în special pe zona prezenţei unor cetăţeni români în Franţa".

 

"Aşteptăm rezultate economice ale vizitei lui Ayrault"

 

Întrebat dacă vizita premierului francez poate fi considerată un succes diplomatic al României, Leonard Orban a răspuns: "Categoric că da şi aşteptăm în primul rând rezultate economice importante. Există un potenţial deosebit şi trebuie să-l exploatăm".

Premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, care se va afla joi şi vineri într-o vizită oficială în România, se va întâlni în debutul vizitei, la ora 15, cu preşedintele Traian Băsescu, întrevederea fiind anunţată de Preşedinţie ulterior programului oficialului francez, care iniţial nu cuprindea şi acest punct.

Premierul francez va fi primit apoi la Palatul Victoria de către omologul său român, Victor Ponta. Cei doi şefi de guverne vor avea ulterior o întrevedere tête-à-tête, urmată de discuţii în cadrul delegaţiilor oficiale.

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre vizita premierului francez, Jean-Marc Ayrault, în România