Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei miniştri francezi, audiaţi în cazul conturilor secrete ale fostului ministru al Bugetului

cahuzac.jpg

Jérôme Cahuzac, fost ministru al Bugetului. Sursa foto: REUTERS/Charles Platiau

Trei miniştri francezi importanţi sunt audiaţi astăzi de Parlament în cazul afacerii Cahuzac. Jérôme Cahuzac, fost ministru al Bugetului, este investigat pentru că deţine conturi în străinătate, de 600.000 de euro. Mai mult, comisia de anchetǎ parlamentarǎ încearcǎ sǎ stabileascǎ dacǎ fostul ministru a beneficiat de un ajutor la nivelul aparatului de stat pentru a-şi ascunde conturile. Cahuzac, care în calitate de ministru al Bugetului, era însărcinat cu lupta contra fraudei fiscale, şi-a dat demisia în martie, după ce a recunoscut că a minţit în privinţa conturilor din străinătate.

În Franţa a început deja audierea ministrului de Justiţie. Comisia parlamentară va încerca să afle cum a gestionat guvernul afacerea Cahuzac şi îi va audia pe cei trei miniştri. Cea mai aşteptată mărturie e cea a şefului direct al lui Cahuzac, ministrul Economiei, Pierre Moscovici. Ceilalţi doi miniştri aşteptaţi sunt Christiane Taubira, de la Justiţie, şi Manuel Valls, ministrul de Interne, relatează AFP. Comisia parlamentară a fost creată pe 15 mai, a audiat deja 44 de persoane, şi va trebui să îşi prezinte concluziile la sfârşitul lui octombrie. Comisia a fost formată la cererea formaţiunii de centru şi din ea fac parte atât deputaţi de dreapta, cât şi de stânga. Ce caută comisia mai exact sunt “disfuncţionalităţi în acţiunile guvernului şi ale serviciilor de stat” între decembrie 2012, dată care corespunde cu publicarea pe site-ul Mediapart a unor informaţii despre existenţa unui cont în Elveţia al lui Jérôme Cahuzac, şi aprilie 2013, data la care ministrul a recunoscut şi a fost pus sub urmărire judiciară pentru fraudă fiscală.

“Una dintre problemele pe care trebuie să le tranşăm se referă la atitudinea ministrului Economiei”, declarase la începutul anchetei preşedintele comisiei parlamentare speciale, Charles de Courson. Mai mulţi martori audiaţi, dar şi o parte din deputaţii Comisiei l-au criticat pe Pierre Moscovici. În special pentru că cererea de informaţii către Elveţia nu a fost adresată decât la finele lunii ianuarie de Ministerul Economiei. Există zone de umbră şi asupra a cât ştia Moscovici în diferitele etape ale afacerii. Şi chiar dacă el a fost exonerat de către directorul general al Finanţelor publice, Bruno Bézard, audierea sa de astăzi, ce va avea loc în jurul orei 18, ora României, va fi un moment cheie al anchetei. Ministrul Economiei şi consilierii săi au refuzat până acum să facă vreun comentariu.