Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aripa militară a Hezbollah, declarată teroristă de UE

aripa-armata-hezbollah-declarata-terorista-ue.jpg

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah (Foto: Reuters/Sharif Karim)

Aripa armată a mişcării şiite libaneze Hezbollah a fost inclusă pe lista UE cu organizaţii teroriste. Decizia a fost luată luni de miniştrii europeni de Externe, reuniţi la Bruxelles. Israelul salută acest demers.

Decizia UE privind Hezbollah-ul se bazează pe "probe" potrivit cărora aripa militară a mişcării are legături cu acţiuni teroriste comise pe teritoriul european. E vorba de atentatul soldat cu şapte morţi, inclusiv cinci israelieni, la Burgas, în Bulgaria, pe 18 iulie 2012.

Mişcarea se află la guvernare în Liban, ceea ce ar putea complica relaţiile Bruxelles-ului cu Beirutul. Guvernul libanez i-a îndemnat pe europeni să nu sancţioneze Hezbollah-ul, precizând că această mişcare reprezintă o "componentă esenţială" a societăţii libaneze.

În Israel, ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, a salutat decizia UE de introducere a aripii militare a mişcării şiite Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

"Salut anunţul Uniunii Europene. (...) În sfârşit, după ani de deliberări, afirmaţia conform căreia Hezbollah este un partid politic legitim a fost invalidată. Acum este clar pentru toată lumea că Hezbollah este o organizaţie teroristă", spune ea.

Mişcarea Hezbollah era deja considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Marea Britanie, Olanda şi Australia.