Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrii francezi, vacante mai scurte

ministrii-francezi-vacante-mai-scurte.jpg

Presedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Charles Platiau)

Criza economică mondială şi situaţia Franţei în particular nu le dau de ales miniştrilor de la Paris. Preşedintele François Hollande le-a impus tuturor vacanţe scurte şi nu prea departe de Paris.

Cei 38 de membri ai echipei premierului Jean-Marc Ayrault au dreptul la două săptămâni de vacanţă. După Consiliul de Ministri de vineri, echipa guvernamentală are liber până pe 19 august, zi în care este prevăzut un seminar guvernamental. Vacanţă e însă un fel de a spune. Consemnul dat de şeful statului a fost clar: toată lumea rămâne mobilizată şi gata să urce pe front la nevoie: catastrofe estivale, crize internaţionale, dosare fierbinţi - fiecare ministru i-a comunicat premierului Ayrault locul de vilegiatură, telefonul şi mailul la care poate fi contactat de urgenţă.

Palatul Elysée a lăsat să se înţeleagă de partea sa că e de dorit ca miniştrii să se arate, să fie prezenţi şi mobili în timpul acestor două săptămâni de vacanţă. Vizitele pe teren, urmărite îndeaproape de canalele de ştiri în perioada vacanţelor şi interviurile în presa locală sunt binevenite, ar fi apreciate de François Hollande. Un preşedinte care el nu pare prea dispus să părăsească dosarele care-l preocupă. "Vacanţele nu-l interesează", afirmă apropiaţii săi, mai ales după imaginea catastrofală lăsată anul trecut.

La nici două luni de la instalarea la Palatul Elysée, şeful statului îşi "permisese" să ia câteva zile libere în reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi. O pauză estivală deloc apreciată atunci de francezi, confruntaţi şi blocaţi mulţi dintre ei acasă, din cauza crizei mondiale. Situaţia nu se va repeta aşadar anul acesta, Hollande va pleca cel mult câteva zile în periferia Parisului şi poate în fieful său electoral din sud. Oricum nu va părăsi Franţa, la fel ca marea majoritate a miniştrilor săi. În total, poate o săptămână liberă, deci, pentru şeful statului, a doua săptămână fiind la dispoziţia lui Ayrault. Spre deosebire de anul trecut, însă, şeful Guvernului de la Paris nu va putea pleca de data aceasta la volanul vechiului său combi Volkswagen. "Din motive de securitate", afirmă apropiaţii săi.

 

Vacanţe cu dosarul sub braţ

 

Cei mai mulţi miniştri au decis deci să rămână în Hexagon, la două ore distanţă de Paris. O singură excepţie şi două cazuri extreme: ministrul Apărării va pleca în Spania câteva zile, cu alte cuvinte de partea cealaltă a Pirineilor, de unde se va putea întoarce repede acasă în caz de criză. De partea lor, doi miniştri originari din teritoriile franceze de peste mări se vor duce... în Guadelupa, insula de unde sunt originari.

Aproape de "centru", Executivul francez va fi şi unul studios în această perioadă, "cu dosarul sub braţ, cu teme de făcut", cum se spune, chiar dacă unii dintre ei se plâng, de o manieră anonimă, bineînţeles şi afirmă că şi ei au nevoie să răsufle, ca să fie în formă şi combativi la toamnă. Moment în care, e adevărat, vor fi confruntaţi cu o serie de dosare fierbinţi: începutul de şcoală cu programe noi va fi agitat, apoi în Parlament vor fi prezentate unele proiecte deloc consensuale, inclusiv printre socialişti-reforma pensiilor, legea de finanţare a securităţii sociale şi reforma indemnizaţiilor de şomaj sunt doar câteva dintre sfidările care-i aşteaptă pe miniştrii francezi, imediat ce se vor întoarce din această scurtă, dar studioasă vacanţă de vară.