Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macovei la RFI: Modificarea legii ANI s-ar reflecta foarte prost în raportul MCV

O eventuală modificare a legii ANI s-ar reflecta "foarte prost" în raportul MCV şi "va avea efecte asupra intrării României în Schengen". Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul PDL, Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei explică de ce sunt în incompatibilitate, în opinia sa, aleşii locali care se află în acelaşi timp în conducerea unor regii: "Să luăm exemplul unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean. El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul, ale cetăţenilor, care evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare?".

"O altă mare problemă dureroasă este că există societăţi comerciale, firme, care lucrează pentru aceste companii şi regii autonome, de exemplu produc ţevi sau multe alte piese de care ele au nevoie şi care sunt conduse de oameni din partid şi banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide", spune Monica Macovei.

 

Critici pentru premier

 

Monica Macovei declară că "premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie", în contextul legii ANI.

"Eu reţin că a afirmat ceva de genul: Nu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie. În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol", spune ea.

Fostul ministru al Justiţiei consideră că nu legea ANI trebuie modificată, ci aleşii locali trebuie să se adapteze legislaţiei: "Dacă sunt atât de mulţi primari, înţeleg peste o sută, în această situaţie, soluţia într-un stat de drept, adică unde se respectă legea, este ca toţi primarii şi premierul să-şi adapteze comportamentul la lege, nu să modifice legea, ca să continue ei un comportament absolut păgubos pentru oameni. Asta este ideea, nu să găsim soluţii să salvăm primarii, ci să găsim soluţii ca aceşti primari să nu mai fie incompatibili, adică să le spunem clar: plecaţi din Consiliile de Administraţie ale acestor companii. Deci nu trebuie modificată această lege".

 

Efecte asupra raportului MCV

 

Întrebată cum s-ar reflecta o eventuală modificare a legii ANI în acest sens în raportul MCV, Monica Macovei a răspuns: "Foarte prost, pentru că o mare problemă a CE cu România în relaţia cu MCV este lipsa voinţei politice pentru măsurile anticorupţie. Aici intră şi aceste incompatibilităţi (...). Se va reflecta prost şi evident, va avea efecte asupra intrării în Schengen şi în general a poziţiei României, care e privită tot mai prost şi cu tot mai mare neîncredere".

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară la RTV că aşteaptă deciziile instanţelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privinţa mai multor primari şi consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu Agenţia Naţională de Integritate şi cu Parlamentul, pentru a găsi o soluţie la această situaţie.

 
Monica Macovei, intervievată de Cosmin Ruscior, despre legea ANI