Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Cameron, implicat în afacerea Miranda/Guardian

Surse de la Cabinetul premierului britanic au confirmat că David Cameron a cerut secretarului Guvernului să ţină legătura cu cotidianul The Guardian, în legătură cu deţinerea datelor divulgate de fostul angajat CIA, Edward Snowden.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Între timp, redactorul-şef al ziarului The Guardian, Alan Rusbridger, a povestit cum a fost distrus computerul pe care erau stocate date ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, pentru a nu fi obligat să-l predea autorităţilor britanice.

Ultimele dezvăluiri arată cât de implicat este Guvernul britanic, personal premierul, în această afacere care opune libertatea de exprimare dorinţei statului de a proteja securitatea naţională.

S-a aflat că atât premierul Cameron, cât şi ministrul de Interne, Theresa May, au fost informați în prealabil, în cazul reținerii timp de nouă ore pe aeroportul Heathrow, a lui David Miranda, partenerul jurnalistului de la The Guardian, Glenn Greenwald, care a publicat primul informațiile divulgate în luna iunie de Snowden.

Theresa May a apărat acțiunea Poliției, spunând că este just ca atunci când există o suspiciune că cineva are în posesia sa date furate care ar putea favoriza terorismul și duce la pierderi de vieți omenești, Poliția să ia măsuri.

Guvernul se teme, potrivit unor surse de la oficiul premierului, ca datele să nu cadă în mâna unor agenți ai unor țări ca Rusia, China sau în mâinile unor teroriști.

Miranda, care călătorea de la Berlin, unde se întâlnise cu regizoarea Laura Poiras, care face un film despre cazul Snowden, spre Rio de Janeiro, unde locuiește împreună cu Grenwald, a fost reținut pe principalul aeroport al Londrei, unde se afla în tranzit.

Poliția l-a interogat timp de aproape nouă ore și i-a conficat laptop-ul și alte dispozitive electonice, în temeiul legii de combaterea a terorismului din anul 2000.

Miranda a afirmat că Poliția i-a cerut toate parolele de acces, inclusiv de la contul său de email, iar potrivit legii, refuzul de a coopera constituie o infracțiune, spre deosebire de cazurile penale obișnuite, unde dreptul persoanei de a nu se auto-incrimina este protejat de lege.

Avocații lui Miranda au anunțat că vor depune o plângere cu privire la ilegalitatea deținerii sale, iar David Anderson, avocatul independent care supervizează aplicarea legilor anti-teroriste din Marea Britanie a calificat-o drept "extraordinară" și a anunțat că a cerut explicații Poliției.

 

The Guardian distruge un computer

 

În paginile cotidianului The Guardian, redactorul-şef Alan Rusbridger a explicat cum pe data de 20 iulie anul acesta, în subsolurile redacției din Londra a ziarului, a fost distrus computerul care conţinea datele secrete furnizate de Edward Snowden.

La distrugere au asistat doi agenți secreți de la Agenția de Comunicații (GCHQ), care și-au luat notițe și au făcut fotografii, dar altfel au plecat cu mâinile goale, conducerea ziarul refuzând să predea computerul, așa cum cerea Guvernul.

Rusbridger a mai spus că gestul este unul simbolic și că toate fișierele au fost copiate și se găsesc acum în Statele Unite, de unde va continua publicarea de detalii și că distrugerea a fost necesară datorită amenințării Guvernului de a obține o interdicție pe cale judicară de a mai publica articole pe această temă.

Edward Snowden, un informatician care a lucrat în trecut pentru CIA, a dezvăluit în premieră ziarului The Guardian că NSA spiona electronic în masă, cu sprijinul GCHQ.

Pe parcursul acestei luni, Snowden, care fuge de justiţia americană, a obținut azil politic temporar în Rusia.

Între timp, Opoziţia laburistă din Marea Britanie a cerut o anchetă în Parlament privind rolul lui David Cameron în distrugerea acestor date, iar deputatul David Davis, fostul contracandidat al lui Cameron la şefia Partidului Conservator, a criticat sever reţinerea lui Miranda şi a cerut Cabinetului să spună ce ştia despre această afacere.