Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Replică sfidătoare a lui Assad în faţa ameninţărilor Occidentului

replica-sfidatoare-lui-assad-fata-amenintarilor-occidentului.jpg

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad (Foto: AFP/Louai Beshara)

Bashar al-Assad califică drept "nebuneşti" acuzaţiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său. Preşedintele sirian avertizează Statele Unite că planurile lor de intervenţie militară în Siria sunt sortite "eşecului". Assad a făcut declaraţiile într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia, potrivit AFP.

Bashar al-Assad rămâne sfidător în plină criză siriană: "Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ".

"Statele Unite vor avea parte de un eşec, ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam", dacă decid să efectueze o operaţiune militară în Siria, declară preşedintele sirian.

Secretarul american de Stat, John Kerry, l-a sunat duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez şi rus, pentru a le spune că are "foarte puţine îndoieli" în privinţa comiterii unui atac cu arma chimică de către Siria pe 21 august, afirmă un diplomat citat de AFP.

John Kerry a "spus clar, în baza informaţiilor împărtăşite cu partenerii (americanilor) şi altor informaţii, că există foarte puţine îndoieli asupra utilizării unei arme chimice de către regimul sirian".

De partea sa, Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecinţe "extrem de grave" ale unei posibile intervenţii militare în Siria. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, "a atras atenţia interlocutorului său asupra consecinţelor extrem de grave ale unei posibile intervenţii militare, pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde ţări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Fiecare oră contează pentru ancheta experţilor ONU în Siria, a declarat luni secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Experţi ai Naţiunilor Unite urmează să înceapă luni o anchetă pe teren, la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obţinut undă verde din partea Siriei. Acest aviz al Siriei este considerat însă tardiv de către unele ţări occidentale.