Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Ivan (PSD): USL și-a respectat promisiunea din campanie privind Roșia Montană

După a patra zi consecutivă de manifestații care cer stoparea proiectului minier de la Roșia Montană, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, răspunde la RFI acuzațiilor conform cărora USL nu și-ar fi îndeplinit promisiunea din campania electorală. Ivan spune că angajamentul de a respinge proiectul se referea la formula inițială a exploatării, iar aceasta a fost renegociată între timp.

“Noi ne-am ținut de cuvânt. Proiectul acela, pe care noi ne-am angajat că-l vom respinge, l-am respins. Noul proiect Roșia Montană prevede beneficii directe și indirecte de aproape 78% pentru România, ceea ce nu era înainte, garanții de mediu, garanții privind patrimoniul cultural și multe altele. Este cu totul și cu totul alt proiect. Pe cel vechi, ne-am ținut de cuvânt și l-am respins.
Cu toate acestea, Guvernul a făcut un gest de maximă transparență: l-a trimis către dezbatere publică în Parlament, nu l-a votat, deci nu l-a aprobat pe sub masă, pe ascuns, ca să poată cineva să bănuiască că există o înțelegere ocultă între RMGC și Guvern. Oricine are acces la absolut toate informațiile din contract, ceea ce nu s-a întâmplat înainte, și poate să spună un punct de vedere”, a declarat pentru RFI Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD.

Amintim că Ministerul Justiției a dat aviz negativ - în data de 13 august - proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană. Experții care au analizat actul normativ trimis de Guvern la Parlament susțin ca acesta încalcă prevederile constituționale.
Mai mult, Ministerul Justiției enumera în document alte 10 avize care trebuie obținute, anterior avizării proiectului de lege, de la mai multe ministere, printre care cel de Externe, de Interne și cel al Apăării Naționale. Ministerul Justiției a retrimis, pe 13 august, proiectul spre "reanalizare" ministrului delegat Dan Șova.

 
AUDIO: Declaratia lui Catalin Ivan, purtator de cuvant PSD, despre respectarea promisiunii de campanie