Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lavrov şi Fabius, dialogul surzilor pe dosarul sirian

2013-09-17t083639z-93077985-gm1e99h1a1n01-rtrmadp-3-russia-0.jpg

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov (d) şi omologul său francez Laurent Fabius. REUTERS/Maxim Shemetov

Aflat la Moscova, ministrul francez de externe a putut constata divergenţele de opinii care persistă între el şi omologul său rus. În urma publicării luni a raportului ONU, Laurent Fabius şi Serghei Lavrov au ajuns la concluzii complet opuse în privinţa autorilor atacului chimic din 21 august.

E o raritate să vezi doi responsabili politici de rang înalt reprezentând ţări de mâna întâi afisându-şi atât de clar divergenţele în public. De aceea conferinţa de presă de la Moscova a lui Serghei Lavrov şi Laurent Fabius merită toată atenţia. Miniştrii de externe ai Rusiei şi Franţei au înţeles lucruri complet diferite din raportul ONU referitor la utilizarea armelor chimice.

Şeful diplomaţiei ruse îşi menţine poziţia afişată acum trei săptămâni şi anume că atacul chimic din 21 august din suburbiile Damascului a fost "o provocare" din partea rebelilor destinată să forţeze mâna comunităţii internaţionale. Nici după raportul ONU de luni, Lavrov nu este însă dispus - sau capabil - să dea mai multe precizări legate de afirmaţia sa. Şeful diplomaţiei ruse precizează că provocări de acest gen au tot avut loc în ultimii doi ani pentru a provoca o intervenţie internaţională.

De partea sa, Laurent Fabius nu s-a lăsat impresionat de acuzaţiile gazdei sale şi cu toate că se afla la Moscova a ţinut să afirme un punct de vedere radical opus celui rusesc. 

Cantitatea de gaz sarin folosită pe 21 august ne face să nu avem nicio îndoială cu privire la faptul că acest masacru chimic a fost comis de regimul sirian », spune deci Laurent Fabius.

Parisul şi Moscova sunt aşadar în total dezacord în chestiunea atacului chimic. Problema este că divergenţele persistă astfel şi în chestiunea rezoluţiei pe care Franţa şi aliaţii ei occidentali vor s-o depună la ONU. Parisul cere un text "dur, robust şi constrângàtor" dar Lavrov a exclus orice document  ce-ar putea permite folosirea forţei. "Rezoluţia nu va face referire la capitolul 7 al Cartei ONU, cel care prevede sancţiuni şi în caz extrem recurgerea la forţă" a declarat Serghei Lavrov.

Trebuie amintit aici că divergenţele franco-ruseşti şi în general ruso-occidentale în dosarul sirian nu datează de acum. Moscova, aliat de neclintit al regimului de la Damasc, critică sau pune la îndoială în mod sistematic orice text care se referă la această chestiune. Astfel, profitând de ambiguitatea acordului ruso-american de la Geneva privind arsenalul chimic sirian, Moscova spune că nicăieri nu se prevede ameninţarea Damascului. Cât despre raportul inspectorilor ONU care au anchetat în legătură cu atacul din 21 august făcând circa 1500 de morţi, Rusia emite mai departe rezerve privind acuzaţiile contra lui Bashar al-Assad. Încă de sâmbăta trecută de la Geneva, Lavrov estima că "dosarul sirian este plin de minciuni şi falsuri".

Dialogul surzilor, instalat între occidentali şi ruşi pe tema Siriei riscă aşadar să mai continue, la fel ca şi masacrele din această ţară.