Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Proiectul Roşia Montană trebuie retras din Parlament

Comisia parlamentară pentru Roşia Montană nu poate rezolva problema de fond, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune că Guvernul ar trebui să retragă proiectul de lege din Parlament, pentru că documentul conţine "foarte multe elemente neconstituţionale".

În opinia lui Kelemen Hunor, comisia parlamentară pentru Roşia Montană "nu va rezolva problema de fond. Problema exploatării miniere de la Roşia Montană nu poate fi rezolvată de această comisie, fiindcă proiectul de lege aşa cum noi am văzut, forma în care a fost trimis la Parlament conţine foarte multe elemente neconstituţionale şi aceste elemente nu pot fi clarificate de către comisia de specialitate. Acolo sunt oameni din toate domeniile, dar în primul rând eu cred că Guvernul şi coaliţia ar trebui să se gândească în continuare la retragerea acestui proiect".

Proiectul de lege privind Roşia Montană trebuie asumat de Guvern, nu de Parlament, crede liderul UDMR. "Eu nici măcar nu spun că trebuie îmbunătăţit acest proiect, eu spun că acest proiect trebuie asumat în integralitate de către Guvern, nu de către Parlament, că dacă dai o lege ţintită pentru o anumită firmă şi indiferent de ce firmă vorbim, vorbim acum de Gold Corporation, dar mâine-poimâine de ce nu dai pentru altă firmă, pentru altă exploatare minieră sau pentru o altă activitate economică. Nu e corect, nu e constituţional", afirmă el.

"Eu cred că trebuie asumat de Guvern, trebuie negociat, trebuie mers pe legislaţia actuală, nu trebuie cinci, şase, şapte derogări de la legislaţia actuală, fiindcă imediat apar suspiciunile fondate, bazate, dacă încerci să faci derogări şi dacă încerci să arunci această responsabilitate guvernamentală în ograda Parlamentului. În alte dăţi, când ar trebui o dezbatere, atunci nu vii în Parlament, ci trimiţi Ordonanţe de Urgenţă, ordonanţe simple peste ordonanţe şi Parlamentul e de fapt pus în paranteză", conchide Kelemen Hunor.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre comisia parlamentară pentru Roşia Montană