Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un oficial francez se opune aderării României la Schengen

1371656142schenge-p3.jpg

Încă un oficial francez se opune aderării României la Schengen

Încă un oficial de la Paris se pronunţă pe subiectul aderării României la Schengen. Prin vocea ministrului francez de externe Franţa îşi manifestă din nou ostilitatea faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie. Laurent Fabius a reiterat această poziţie avansând argumentul că cele două ţări nu ar fi pregătite să-şi controleze frontierele externe.

În plină polemică legată de dosarul romilor şi de integrarea acestora în Franţa, Laurent Fabius a ţinut să facă unele precizări şi să diferenţieze cele două chestiuni, lucru lăudabil având în vedere că până acum politicienii francezi, inclusiv responsabilii socialişti aflaţi actualmente la putere, întreţineau această confuzie.

Mai întâi ministrul francez de externe spune că s-a arătat surprins de polemică şi că a discutat despre ea şi cu omologul său român Titus Corlăţean la New York unde ambii se aflau zilele trecute cu ocazia Adunării Generale ONU.

După ce afirma că "cetăţenii români şi bulgari, în calitatea lor de cetăţeni ai Uniunii Europene, au deja de mult dreptul la liberă circulaţie în toată Europa comunitară", Laurent Fabius revine asupra chestiunii dreptului la muncă. Deja de anul trecut lista meseriilor la care au acces românii şi bulgarii a fost extinsă substanţial. Apoi, spune tot el, piaţa muncii se va deschide complet la întâi ianuarie 2014 şi nu e nimic de făcut, e o obligaţie a Franţei de a proceda astfel 7 ani după aderarea României la Uniunea Europeană.

Moderatorul emisiunii de radio de pe France Inter unde şeful diplomaţiei franceze era invitat, revine însă cu întrebarea despre aderarea României la spaţiul Schengen. Chestiune la care Laurent Fabius spune că mai există probleme :