Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Enrico Letta: Italia se confruntă cu un risc fatal

vot-crucial-guvernul-italiei.jpg

Premierul Italiei, Enrico Letta (Foto: Reuters/Max Rossi)

Criza politică din Italia continuă. Votul de încredere în Parlamentul de la Roma are loc miercuri. Premierul Enrico Letta şi-ar putea salva însă postul şi coaliţia guvernamentală, dacă diviziunile din partidul lui Silvio Berlusconi au câştig de cauză.

ACTUALIZARE : Premierul Enrico Letta a declarat miercuri în faţa senatorilor că Italia se confruntă cu "un risc fatal", potrivit AFP. "Italia se confruntă cu un risc care ar putea fi fatal, care depinde de un da sau un nu. Vă invit să daţi un exemplu de coeziune!", spune el.

 

Unul dintre durii din anturajul lui Silvio Berlusconi a spus că se retrage ca să se păstreze unitatea Partidului Poporul Libertăţii, formaţiunea lui "Il Cavaliere", ameninţată de implozie. Aceşti "duri" l-au incitat pe Berlusconi să-şi retragă sâmbătă miniştrii din Guvernul Letta, provocând noua criză politică din Italia. O ţară care este încă în convalescenţă din punct de vedere economic.

"Instabilitate" şi "haos" sunt prin definiţie cuvinte, concepte care sperie pieţele financiare. Motiv pentru care acestea au şi fost de îndată sensibile la noua criză politică din peninsulă. Bursele mondiale sunt afectate de instabilitatea din Italia, dar şi de blocajul bugetar din SUA. Rata la care se împrumută Italia pe termen mediu a crescut încă de luni, iar patronatul italian Cofindustria a declarat marţi că "un nou val de instabilitate parlamentară riscă să omoare din faşă relansarea economică". Toată strategia guvernamentală a lui Enrico Letta de redresare economică ar putea fi afectată timp doi ani de acum încolo, spune federaţia patronală.

Alţi analişti şi mai pesimişti se tem ca ţara să nu fie pusă sub supraveghere specială de UE, BCE şi FMI. "O administraţie specială condusă de troika ar face alegeri fără nici o legătură cu interesele poporului italian", a prevenit sindicatul UIL.

Pentru moment, oficialii de la Roma afirmă că "incertitudinile legate de instabilitatea politică a ţării au fost deja integrate de pieţele bursiere", lucru ce ar urma să ţină pentru moment Italia şi deci zona euro departe de noi turbulenţe. În caz că persistă, totul poate însă ceda, spun unii experţi, care reamintesc că "Italia este cea mai importantă ţară de la periferia zonei euro. În opinia investitorilor, criza din zona euro a fost dintotdeauna legată de soarta a două ţări: Spania şi Italia", cele două verigi slabe ale zonei cu monedă unică.

Problema este că Italia nu poate fi salvată de Fondul european. Momentan, ţara beneficiază de scutul BCE. Banca Centrală Europeană poate teoretic să cumpere datoria Italiei. În cazul în care Curtea Constituţională germană de la Karlsruhe decide însă că aceste intervenţii sunt ilegale, atunci colacul de salvare BCE se sparge, iar pieţele riscă să intre din nou în panică.

Reamintim că Italia, a treia economie din zona euro, cumulează una dintre cele mai mari datorii din ţările industriale, peste 130% din PIB, este în recesiune de aproape doi ani şi înregistrează un şomaj de peste 12% din populaţia activă.