Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gest surprinzător al lui Silvio Berlusconi

gest-surprinzator-al-lui-silvio-berlusconi.jpg

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi (Foto: Reuters/Remo Casilli)

Silvio Berlusconi a făcut o declaraţie neaşteptată miercuri în Parlamentul de la Roma. Fostul premier i-a îndemnat pe parlamentari să voteze pentru susţinerea Guvernului condus de Enrico Letta, potrivit AFP. Executivul este supus unui vot de încredere, un test crucial pentru stabilitatea Italiei.

Silvio Berlusconi i-a luat prin surprindere pe parlamentarii italieni: "Am decis, nu fără o dezbatere internă, să votăm încrederea", spune fostul premier într-o scurtă intervenţie în Senat. Declaraţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât vine la patru zile după ce tot el a provocat o criză politică în Guvernul de la Roma.

Silvio Berlusconi s-a referit la Guvernul format acum cinci luni şi în care a intrat şi partidul său, Poporul Libertăţii: "Singura soluţie rezonabilă era reunirea tuturor forţelor de centru-stânga şi centru-dreapta. După ce am acceptat să avem doar cinci miniştri în Guvern, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă să schimbăm atmosfera în ţara noastră. O atmosferă pe care unii au comparat-o cu un război civil rece". Pe această speranţă, potrivit căreia "ţara se îndreaptă spre o adevărată pacificare, de care are nevoie, nu am văzut-o împlinindu-se", a regretat el. "Nu am renunţat la ea, încă o avem", afirmă Il Cavaliere.

Potrivit comentatorilor, Silvio Berlusconi se teme de probabila pierdere a postului de senator şi a imunităţii parlamentare, după ce a fost condamnat definitiv astă vară la un an de închisoare pentru fraudă fiscală şi de aceea ar fi exercitat presiuni pentru ca cei cinci miniştri pe care-i are în Guvernul Letta să demisioneze.