Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pactul de coabitare, denunţat de Traian Băsescu?

pactul-coabitare-denuntat-traian-basescu.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Traian Băsescu a lăsat de înţeles joi la B1 TV că ar putea denunţa pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta. Şeful statului spune că va face o analiză şi se va pronunţa în cursul după-amiezii. În replică, şeful Guvernului afirmă că el nu va denunţa pactul de coabitare cu preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu declară că cel mai important punct, independenţa justiţiei, "s-a prăbuşit ieri" şi acest lucru îl face să se îndrepte spre denunţarea pactului de coabitare cu Victor Ponta.

"O să fac o analiză şi în după-amiaza asta mă voi pronunţa. Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponrta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora mi-am pus obrazul", afirmă preşedintele.

Întrebat dacă va denunţa pactul de coabitare, Traian Băsescu a răspuns: "Foarte probabil". "Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat şi ce nu a respectat Ponta şi să văd dacă are rost să îl mai menţinem", explică preşedintele.

Traian Băsescu spune că nu-l mai "girează" pe premierul Victor Ponta, pentru că "a încălcat grav" pactul de coabitare şi "s-a băgat cu bocancii în justiţie".

 

"O imixtiune a politicului în justiţie"

 

Preşedintele declară referitor la recentele schimbări la nivelul DNA că "este o imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva".

Traian Băsescu susţine că această schimbare a fost făcută după "două şocuri" şi anume anunţul privind trimiterea în judecată pentru şantaj a lui Dan Voiculescu şi a fiicei acestuia şi condamnarea acestuia, precum şi informaţia că s-a finalizat dosarului lui Liviu Dragnea pe tema referendumului. "Acum şapte zile, pentru procurorul general, oamenii aceştia (Lucian Papici şi Mariana Alexandru-n.r.) erau buni şi i-a delegat pentru trei luni", spune preşedintele.

În replică, premierul Victor Ponta afirmă că el nu va denunţa pactul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent şi arată că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.

"Eu nu denunţ pactul, deşi preşedintele a fost consecvent până acum, în sensul că l-a încălcat de sute de ori. Preşedintele astăzi zice una, mâine zice alta", a spus Ponta la Antena 3.

Şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, a fost înlocuit de procurorul general, Tiberiu Niţu.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri la România TV că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".