Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion M. Ioniţă “Asistăm la o nouă bătălie pentru controlul justiţiei”

base-ponta.jpg

Preşedintele ar putea rupe pactul de coabitare cu premierul

În decembrie 2012, înaintea Consiliului European de iarnă, preşedintele şi premierul cădeau la pace: semnau un acord de colaborare instituţională care avea ca principal punct asigurarea independenţei justiţiei.

Acum la nici un an de la parafarea înţelegerii înlăturarea procurorului Lucian Papici din fruntea secţiei I a DNA ar putea fi picătura care a umplut paharul şi îi determină atât pe preşedinte cât şi pe premier să denunţe imixtiuni în justiţie.

După ce iniţial îi prelungise mandatul în această funcţie, procurorul general  Tiberiu Niţu s-a răzgândit şi l-a retras pe Lucian Papici din postul de şef al secţiei I în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Important de precizat, procurorul Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Acum, presedintele Traian Băsescu spune că "Cineva s-a băgat cu bocancii în Justiţie" şi că “s-a urcat cu picioruşele pe Niţu",  în timp ce premierul consideră că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în acţiunile puterii judecătoreşti.

 Între timp, procurorul Lucian Papici s-a adresat CSM căruia îi cere să-i apere reputaţia profesională şi imaginea publică.

Jurnalistul Adevarul Ion M. Ioniţă spune că asistăm la un nou episod în bătălia pentru controlul justiţiei

 

 
jurnalistul Adevărul Ion M. Ioniţă