Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgonea: România şi-a făcut temele pentru Schengen

zgonea-rfi-romania-facut-temele-schengen.jpg

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea

România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen, spune într-un interviu la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. El a efectuat o vizită de lucru la Paris. În cursul întâlnirilor avute cu această ocazie, în particular cu omologul său francez, Claude Bartolone şi cu preşedintele grupului parlamentar socialist, Bruno Le Roux, oficialul român a abordat practic doar două dosare: Schengen şi romii.

Iată ideile principale ale interviului:

 

- Pe Schengen rămânem în mesajul transmis de primul-ministru al Franţei şi anume că România şi-a făcut temele, este pregătită.

- Este rolul Consiliului JAI din decembrie să decidă dacă putem să intrăm în Schengen în două etape, aşa cum s-a anunţat sau există alte elemente care vor bloca această chestiune.

- Antreprenorii din statele vest-europene îşi doresc aderarea României la Schengen, pentru că în România există un mediu propice de investiţii.

- În dosarul romilor, nu trebuie stigmatizată o întreagă naţie, întregul popor român pentru greşelile şi infracţiunile pe care le face o mică parte din comunitatea românească.

- De felul cum vor gestiona politicienii români ultimele declaraţii ale Parisului va depinde dacă acestea vor avea sau nu consecinţe asupra relaţiei bilaterale.

- Trebuie să facem cât mai multe proiecte de genul "Ferentari", pe care-l vom adopta săptămâna viitoare.

- Trebuie să ne îmbunătăţim absorbţia de fonduri europene şi avem nevoie de experienţa Franţei în acest domeniu, pentru că Franţa se pricepe la acest lucru, ca şi la crearea unor politici publice în anumite zone.

- Numai împreună vom putea rezolva problemele Europei.

- Nu putem avea în 2013 discursuri precum cele din anii '30, pentru că ele pot genera mari probleme în societatea europeană.

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Vasile Damian despre Schengen şi romii din Franţa