Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titus Corlăţean la RFI, despre Schengen: "Privilegiem dialogul politic şi diplomatic"

titus-corlatean-rfi-schengen-privilegiem-dialogul-politic-diplomatic.jpg

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean (Foto: RFI România)

Într-un interviu în limba franceză acordat RFI, ministrul român de Externe a vorbit despre consecinţele polemicii din ultimele zile din Hexagon despre romi şi aderarea României la Schengen. Titus Corlăţean spune că România este oarecum dezamăgită, deoarece "s-a făcut un amestec de teme separate. Nu există nici o legătură între Schengen, care se referă la securizarea frontierelor pentru imigraţia externă şi dosarul romilor sau Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Sunt lucruri diferite. Aceste confuzii care se bazează pe interese politice interne, preelectorale, ating interesele ţării mele", a spus Titus Corlăţean.

Cu referire la romi, ministrul de Externe spune că "expulzarea unor cetățeni europeni nu este o soluție" și amintește că România și Franța au stabilit împreună un mecanism de cooperare pentru incluziunea romilor. Un acord cu oficiul francez de migrare a fost semnat când Manuel Valls, ministrul francez de Interne, a venit la București (în septembrie 2012).

Ministrul român crede că afirmațiile unor politicieni francezi privind "miliardele de euro" pe care le-ar fi primit România pentru integrarea romilor reprezintă o "eroare gravă". "În actualul ciclu financiar european, Franța a avut alocat un buget de 4,5 miliarde de euro, România doar 500 de milioane. Și acești bani nu sunt numai pentru romi, ci pentru toată incluziunea socială a celor săraci", precizează el.

În fine, întrebat dacă România va face recurs la Comisia Europeană în caz de refuz al aderării la Schengen, Corlățean a declarat că dorește "privilegierea dialogului politic și diplomatic" și a amintit că unul dintre primele puncte ale parteneriatului strategic dintre cele două țări este tocmai susținerea intrării în Spațiul Schengen. El recunoaște că există riscuri acum pentru parteneriatul strategic, dar spune că pentru România acest parteneriat e  foarte important.

 

Titus Corlățean a fost Invitatul diminetii la RFI.

 

 

Invité Matin 04/10/2013 OK

(07:45)