Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crin Antonescu îl atacă pe Victor Ponta: E inacceptabil ce a făcut!

Preşedintele PNL îl critică pe premierul Victor Ponta pentru declaraţiile acestuia faţă de procurorul DNA, Lucian Papici. Crin Antonescu spune că este "inacceptabil" ce au făcut atât şeful Guvernului, cât şi preşedintele Traian Băsescu. UPDATE: Ambasada SUA la Bucureşti precizează, pentru agentia  MEDIAFAX, că Statele Unite împărtăşesc obiectivul Guvernului român de asigurare a independenţei justiţiei, DNA fiind de o importanţă vitală şi susţin ca numirile în funcţii în instituţie să fie făcute prin proceduri corecte.

Crin Antonescu declară că Victor Ponta a vorbit în numele procurorului general, ceea ce "este inacceptabil".

Şeful Senatului spune că premierul, prin atribuţiile constituţionale, nu poate să dea explicaţii sau mesaje în numele procurorului general.

Crin Antonescu afirmă că dacă în cazul premierului păstrează speranţa că "a fost doar o greşeală", impresia generală pe care declaraţiile lui Băsescu şi Ponta le transmit este aceea de "mesaje de forţă pe deasupra legilor, a principiilor, a cetăţenilor".

"Mesaje de forţă care vor să spună: eu controlez în această zonă mai mult sau eu controlez încă - în cazul preşedintelui - această zonă", explică preşedintele PNL.

UPDATE: Ambasada SUA la Bucureşti precizează, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că Statele Unite împărtăşesc obiectivul Guvernului român de asigurare a independenţei justiţiei, DNA fiind de o importanţă vitală şi susţin ca numirile în funcţii în instituţie să fie făcute prin proceduri corecte.

Misiunea diplomatică precizează că este "esenţial" ca numirea înlocuitorilor procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, care au "o importanţă crucială", să fie "rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei".

"Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinţia să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect", se mai arată în răspunsul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care îşi exprimă "admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă" a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru.