Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania: Merkel conduce negocieri dificile

merkel.jpg

Germania: Merkel conduce negocieri dificile. REUTERS/Thomas Peter

Două săptămâni după victoria sa la alegerile legislative, cancelara conservatoare germană Angela Merkel a început vineri dificile negocieri cu rivalii ei social-democraţi. Obiectivul acestor discuţii este creearea unui guvern de mare coaliţie similar cu cela care a condus Germania în anii 2005-2009 tot cu Angela Merkel în fruntea echipei de atunci.

Pe 22 septembrie triumful cancelarei Angela Merkel a fost aproape fără drept de apel. Conservatorii Uniunii Creştin-Dempcrate - CDU - şi branşa ei bavareză CSU au obţinut peste 41 la sută din voturi. Nu suficiente însă pentru a guverna singuri. Pentru a obţine majoritatea absolută, dreapta mai avea nevoie de 5 aleşi. Cum liberalii care îi erau aliaţi până acum au rămas în afara Bundestagului - camera inferioară a Parlamentul de la Berlin - Angela Merkel trebuie să-şi găsească un alt aliat şi acela nu poat fii decât SPD - partidul social-democrat - marele rival al cancelarei. Delegaţia de 14 persoane din CDU şi CSU este condusă la aceste negocieri de însăşi cancelara germană în timp ce cei 7 reprezentanţi SPD - printre care şi învinsul doamnei Merkel, Peer Steinbrück - îl aveau în frunte pe Sigmar Gabriel. Aceste prime discuţii sunt descrise ca fiind "de explorare" şi nu e sigur că ele vor permite lansarea oficială a negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernământ. Joia viitoare conservatorii se văd şi cu ecologistii germani pentru a vedea dacă poate cu ei se pot alia, ceea ce putini analisti prezic astăzi.

Temele de negociere

Formarea unui nou guvern german, a unei mari coaliţii, se anunţă de pe acum lungă şi anevoiasă. Instaurarea unui salariu minim pe economie, generalizat deci pentru toată lumea - el nu există decât pe anumite branşe de activitate în Germania - va fi principala temă de negociere întrucât ea figura cap de listă în programul social-democratilor. Se va aborda şi eventuala creştere a impozitelor pentru a finanţa investiţiile - în particular în educaţie şi infrastructură - dar aici opoziţia va fi mare din partea conservatorilor care au promis că nu vor mări taxele. Să mai spunem că orice acord CDU/CSU-SPD va fi supus mai întâi spre aprobare prin referendum celor aproape 500 de mii de membrii ai partidului social-democrat înainte să se concretizeze.

Nu există termen pentru a ajunge la un compromis dar e clar că cu cât discutiile se prelungesc cu atât opinia publică va aprecia mai puţin, mai ales că aparent toată lumea sau aproape asteaptă cu nerăbdare această "grosse Koalition". Secretarul general SPD estima că discutiile pot dura până în ianuarie. Si ce se întâmplă până atunci? EI bine oricare ar fi rezultatul, deputatii germani se reunesc în sedintă plebară pe 22 octombrie, adică o lună după ziua scrutinului care i-a desemnat să ia loc în Bundestag.

De atunci încolo, Germania va fi condusă de precedentul guvern care nu va mai face decât să asigure afacerile curente cum se spune. Cu alte cuvinte nu va putea lua nicio initiativă. In 2005 au fost nevoie de mai bine de două luni pentru ca Angela Merkel să găsească formal de guvernare cu sociali-democratii germani. Astăzi analistii estimează însă că în ciuda posturilor afisate de unii si de altii, compromisul ar putea fi găsit mai repede decât se crede. Mai ales că asa cum remarca si un lider german din SPD "toată lumea e cu ochii pe noi" si că nimeni nu vrea să-si ia riscul unui blocaj care ar putea relansa criza monedei unice euro.