Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A început distrugerea armelor chimice din Siria

O echipă internaţională a început, duminică, operaţiunea de distrugere a arsenalului chimic sirian şi a instalaţiilor de producţie, anunţă surse din cadrul misiunii experţilor, citate de France Presse.

"Membrii misiunii comune, formată din specialişti ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi ai Naţiunilor Unite, au început verificarea şi distrugerea arsenalului chimic sirian", conform unui comunicat oficial.

Stocul de arme chimice de care dispune regimul lui Bashar al-Assad este estimat la circa 1.000 de tone, dintre care 300 de tone de gaz sarin şi iperită, aşa numitul „gaz muştar”. Cei 20 de inspectori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice trebuie să ajungă în nu mai puţin de 45 de locuri în care sunt stocate astfel de arme.

Specialiştii internaţionali au misiunea de aplicare a Rezoluţiei 2.118 a Consiliului de Securitate ONU, adoptată în baza acordului ruso-american pentru neutralizarea arsenalului chimic sirian.

Statele Unite au atribuit regimului sirian atacul cu arme chimice comis la Damasc pe 21 august şi soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Însă preşedintele Bashar al-Assad susţine că atacul a fost comis de insurgenţi care ar fi adus armamentul neconvenţional din ţări vecine.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad.

Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.