
Politică
Sfârşit de săptămână cu proteste în Capitală
Manifestarea împotriva proiectului Roşia Montană s-a încheiat duminică seara cu un marş din cartierul Militari la Universitate. După aproximativ trei ore de marş, protestatarii au ajuns în Piaţa Universităţii, ocupând strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta a fost blocată timp de aproape două ore.
Manifestanţii au continuat protestul la Universitate, locul în care din 1 septembrie se adună să ceară retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roşia Montană.
La Universitate, unii manifestanţi au stat grupaţi în cercuri şi au cântat la tobe, au făcut zgomot cu peturi umplute cu pietricele pe care le-au lovit între ele sau de asfalt şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Roşia Montană nu e de pomană", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu".
Manifestanţii au afişat pancarte pe care scria "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte", "Demisia", "Preşedinte şi Guvern, duceţi ţara în infern", "Aurul în ţară, jefuitorii afară", Noi vrem respect", "România, trezeşte-te!", "Clasa politică nu mă reprezintă, mă reprezint singur".
În zona fântânii de la Universitate erau, în momentul în care au ajuns participanţii la marş, aproximativ o sută de persoane, unii fiind dintre cei care au protestat anterior la sediul DNA. Aceştia au afişat pancarte cu mesaje adresate procurorului general al României, ministrului Justiţiei, dar şi premierului Victor Ponta: "Niţu, pe noi nu ne-ai păcălit vreodată", "Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta", "Ponta, şeful DNA?", "Jos labele de pe justiţie".
La Universitate, în faţa Teatrului Naţional au protestat şi câteva persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.
Proteste similare au avut loc duminică şi în alte oraşe din ţară. Printre acestea: Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.
Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.