Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hannes Swoboda: Legătura între aderarea la Schengen şi integrarea romilor e nefericită

hannes-swoboda-legatura-aderarea-schengen-integrarea-romilor-nefericita.jpg

Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda

Problema romilor nu trebuie folosită pentru a bloca aderarea României la Spaţiul Schengen. Iată ce spune la RFI liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda. El comentează poziţia Franţei şi precizează că va merge la Paris în săptămânile următoare.

Hannes Swoboda declară că "nu doar Guvernul de la Bucureşti, ci şi Comisia a spus că România e pregătită. Nu ţine de state individuale să pună asta la îndoială. E foarte nefericit să faci legătura între problemele romilor şi problemele României în general. Ar fi bine pentru un ministru francez să apară mai puţin în public şi să ţină mai puţine discursuri şi să ajute România să obţină mai mulţi bani şi mai multe soluţii practice pentru integrare. Problema romilor nu trebuie folosită pentru a bloca intrarea României în Spaţiul Schengen".

Ce pot face Parlamentul European şi socialiştii europeni pentru aderarea României la Schengen? Hannes Swoboda anunţă ca va pleca în Franţa: "Noi suntem pentru aderarea României la Spaţiul Schengen (...). Eu voi merge în Franţa în săptămânile următoare şi vom spune foarte clar că Europa trebuie să sprijine aderarea României la Schengen şi că trebuie găsită o soluţie europeană, în cooperare cu autorităţile franceze şi române, cu ajutorul fondurilor europene, să se facă mai mult pentru integrare. Nu e o problemă pe care s-o putem rezolva în una sau două săptămâni, dar nu există alternativă la integrare, mai întâi în ţările de origine şi în al doilea rând în ţările de destinaţie. Înţeleg că francezii nu vor să accepte tabere ilegale, e corect, dar pe de altă parte, nu ar trebui să amestece problema integrării romilor cu Schengen".

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre poziţia Franţei pe Schengen şi romi