Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: PDL e ca o sectă clandestină; eu îl susţin pe MRU. Boc trebuie lăsat în pace

cristian-preda-pdl-e-secta-clandestina-sustin-mru-boc-trebuie-lasat-pace.jpg

PDL îşi caută un candidat la Preşedinţia României.

PDL se comportă ca o "sectă clandestină", pentru că nu a publicat pe site regulile privind competiţia internă pentru desemnarea candidatului la Preşedinţia României. O spune într-un interviu la RFI europarlamentarul Cristian Preda. El crede că Emil Boc "nu mai trebuie agresat" şi anunţă că-l susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu la Preşedinţie.

Cristian Preda critică faptul că regulile cursei interne pentru Cotroceni nu sunt publice: "Din păcate, n-am reuşit să aflu care sunt regulile. Am intrat de pildă pe site-ul partidului, care nu mă ajută deloc, e blocat în aprilie, ultimele ştiri de pe site sunt din aprilie 2013. Această obscuritate a regulilor, faptul că regulile sunt ascunse mă îngrijorează, adică mă trimite cu gândul mai degrabă la o sectă clandestină decât la un partid care explică întregii societăţi de ce caută un prezidenţiabil şi mai ales cum îl caută, care sunt regulile care vor fi folosite pentru a-l desemna până la urmă pe cel care intră în competiţie. Nu-i suficient să spui că se fac înscrieri, trebuie să ştii în ce competiţie intri (...). Cred că informaţia ar trebui să fie făcută disponibilă, pentru că o asemenea competiţie sigur, este pentru membrii de partid, dar e pentru public, în general şi în ca să urmăreşti o competiţie, trebuie să ştii regulile".

Europarlamentarul suspendat din PDL spune că partidul se află într-o situaţie "stranie": "Am văzut că nu există candidaţi. Preşedintele PDL, domnul Blaga, se roagă de tot felul de persoane să intre în competiţie, am văzut că a insistat ca domnul Predoiu să intre, ca doamna Macovei să intre. Adică suntem în situaţia destul de stranie în care e lansată o competiţie, fără ca regulile să fie cunoscute în mod public altora decât celor din BPN şi în situaţia în care n-a spus nimeni că ar vrea, cu toată gura. Ba mai mult, domnul Predoiu, care e una din preferinţele lui Vasile Blaga a spus că lui i-ar plăcea Boc".

 

Preda îl apără pe Boc

 

Cristian Preda precizează că Emil Boc trebuie lăsat să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de primar de Cluj: "Am fost un critic al lui Boc, când era la guvernare, dar mi-am dat seama că a fost un om foarte drept şi foarte curajos, eu l-am reevaluat pe Boc şi cred că trebuie să-l lăsăm să-şi ducă Primăria la bun sfârşit, este un foarte bun primar şi nu cred că trebuie aruncat într-o cursă doar pentru ca Blaga să aibă în afară de clienţii lui de acum introduşi în Guvernul din umbră şi în toate organele, comiţiile şi comitetele, să mai aibă pe cineva. Deci cred că Boc trebuie lăsat în pace, nu mai trebuie agresat, pentru că nu e un om pe care să-l arunci când vrei în orice cursă".

Deputatul european anunţă că-l votează pe preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, pentru Preşedinţie: "Există un om politic în România, care e şi democrat şi liberal, chiar dacă nu e membru al Partidului Democrat şi Liberal. E vorba de Mihai Răzvan Ungureanu şi eu personal îl susţin pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru Preşedinţie (...). Eu îl votez".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre cursa internă de la PDL pentru Cotroceni