Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Administraţia de la Washington, mulţumită de cooperarea Siriei

Statele Unite se arată mulţumite de acţiunea rapidă şi de cooperarea Siriei în chestiunea distrugerii armelor chimice. Chiar ministrul de externe John Kerry a anunţat că „acordă credit” regimului lui Bashar al-Assad. Declaraţia vine după ce experţi internaţionali au început duminică distrugerea arsenalului chimic sirian.

Procesul a început în timp record şi suntem recunoscători Rusiei pentru cooperare, dar şi Siriei, bineînţeles, pentru consimţământ”, spune secretarul american de stat, după o întîlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe insula indoneziană Bali.

„Cred că este extrem de semnificativ faptul că ieri, duminică, după o săptămână de la adoptarea rezoluţiei ONU, au fost distruse arme chimice. Cred că regimul de la Damasc merită să fie creditat, sincer. Este vorba despre un început bun şi îl primim favorabil”, a adăugat John Kerry.

Stocul de arme chimice de care ar dispune regimul lui Bashar al-Assad este estimat la circa 1.000 de tone, dintre care 300 de tone de gaz sarin şi iperită, aşa numitul „gaz muştar”, răspândite în zeci de locuri, într-o ţară aflată în război, o premieră pentru o misiune de dezarmare chimică.

După complicate negocieri şi în urma unei propuneri surpriză a Rusiei, aliatul Damascului, a fost posibilă adoptarea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU, document care condamnă atacul chimic din 21 august, soldat cu sute de morţi, şi obligă regimul să renunţe la armele chimice. Această rezoluţie are la bază un acord ruso-american care prevede dezarmarea chimică a ţării până la jumătatea lui 2014.

Astfel că duminică o echipă internaţională, alcătuită din specialişti ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi ai Naţiunilor Unite, a început operaţiunea de distrugere a arsenalului chimic sirian şi a instalaţiilor de producţie.

Deocamdată, spun experţii, e vorba de metode rapide folosite în prima etapă, aşa cum ar fi tăierea capetelor rachetelor, astfel încât să fie siguri că armele chimice nu vor mai putea fi folosite, urmând ca mai târziu să se facă apel la metode mai sigure şi definitive.

Instalaţiile de producere de armament chimic urmează să fie distruse până la 1 noiembrie.

Cele două echipe de experţi „supraveghează, verifică şi raportează” totodată concordanţa între informaţiile furnizate de către guvernul sirian şi situaţia reală a arsenalului chimic pe care acesta îl deţine.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon urmează să prezinte luni un raport Consiliului de Securitate, care va prezenta în amănunt operaţiunea de distrugere a armelor chimice din Siria.