Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indignatii spanioli si-au făcut partid

indignatii-spanioli-au-facut-partid.jpg

Un nou partid în Spania: Partidul X.

Partidul X este o grupare politică spaniolă, care a apărut în urmă cu zece luni și descinde din Mișcarea 15 – M, platforma socială care s-a coagulat în jurul protestelor “indignaților” din primăvara lui 2011. Zilele trecute, membrii grupării au abandonat anonimatul și au organizat primul eveniment public, urmat de o conferință de presă, prezentându-se ca fiind alternativa politică ce va strica planurile electorale ale partidelor tradiționale, delimitându-se atât de stânga, cât și de dreapta politică spaniolă.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Evenimentul care a fost finanțat printr-o campanie puternică de crowdfunding și care a avut loc consecutiv în mai multe orașe spaniole a creat o importantă expectativă, datorită anonimatului în care s-a constituit.

În afară de faptul că provine din mișcarea indignaților, din protestele rețelelor de socializare, din organizații care și-au sedimentat structura în mijlocul mișcărilor stradale, prea puțin se cunoștea până acum de partidul X, motiv pentru care s-a creat o importantă expectativa, iar ieșirea la rampă a fost întâmpinata cu o mulțime de întrebări justificate. De ce Partidul X? Când se va prezenta la alegeri? De ce consideră ca sunt o alternativă? Cine sunt liderii acestei mișcări politice?

Ei bine, acestei avalanșe de întrebări i s-au dat în cele din urmă răspunsuri care relevă într-adevăr faptul că această mișcare a indignaților a început să se maturizeze și să-și coaguleze doctrina în  contextul crizei economice care a scos la iveală  corupţia și incapacitatea actualului sistem politic de a face faţă provocărilor.  Continuă să fie o mișcare antisistem, așa cum s-a definit încă din 2011, când protestau în Piața Puerta de Sol, dar spre deosebire de atunci, acum se prezintă cu idei clare, cu alternative și dispun de o importantă structură în teritoriu.

 

De unde vine numele noului partid?

 

De ce se numește partidul  “X”?  Datorită anonimatului în care s-a constituit și pe care vrea să și-l păstreze, “am vrut să fie clar că ceea ce contează aici sunt ideile, munca și nu persoanele” care-l compun, “evităm să lansăm figuri politice. Vrem să fie clar că suntem simpli cetățeni și vom încerca să continuam așa”, este răspunsul care s-a dat la această întrebare.

Programul său politic iese în evidență prin simplitatea devizei sub care se structurează: “democrație și punct” este ceea ce reprezentanții partidului au repetat până la sațietate. "O democrație participativă, la care să poată lua parte toți cetățenii", a nuanțat alt reprezentant și sub această premisă a enumerat cei patru piloni pe care se structurează doctrina partidului: transparență, democrație participativă, referendumuri, ca formă de a legifera și un drept de vot real și permanent, pentru ca “cetățenii să poată vota întotdeauna cu privire la deciziile care îi afectează", a detaliat alt reprezentant al mișcării. “Vă puteți imagina ce înseamnă să putem revoca oricând cecul în alb pe care îl primește un parlamentar atunci când este ales și nu-și îndeplinește angajamentele electorale”, își întreba retoric asistența Juan, un tânăr avocat din Sevilla. Pentru a face posibilă această nouă formă de participare cetățeneasca la actul democratic, noua mișcare politică propune reîmprospătarea instrumentelor democratice, adică legiferarea și guvernarea în timp real, prin intermediul rețelelor de socializare, pentru a “impune voința cetățenească în actul democratic”.

O altă problemă, care își găsește locul în programul acestei mișcări cetățenești, după cum preferă să fie numită, este cea a șomajului și a unei noi forme de salarizare, care ar putea să-i facă faţă. Partidul ”X” propune un salariu minim pe economie, ceea ce nu este nici o noutate, dar în același timp mai propune și un salariu maxim pe economie, care poate să atingă un maxim de doar zece ori valoarea salariului minim.

Probabil, cea mai de actualitate propunere a mișcării este însă un  "program pentru îndepărtarea celor care au provocat criza". De fapt, combaterea corupției, relaționată cu criza economică, este unul dintre obiectivele majore ale Partidului ”X”, motiv pentru care deja s-a creat o "Comisie Cetățenească Anticorupție".

În activitatea acestei comisii deja sunt angrenate câteva persoane al căror nume este relaționat cu deconspirarea câtorva răsunătoare cazuri de corupție, cum ar fi: Hervé Falciani, funcționarul bancar din Geneva responsabil pentru deconspirarea identităţii a peste 130 de mii de evazioniști fiscali care-și depozitaseră banii în băncile elvețiene, Raul Burillo, un inspector al administrației financiare care a dezvăluit scandalul de corupție în care este implicată familia regală spaniolă, un avocat care încearcă să-l aducă în faţa justiției pe fostul director al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, pentru falimentul băncii “Bankia” sau un alt avocat care denunță de 18 ani încontinuu abuzurile companiilor de electricitate.

Conform calculelor făcute de economiștii partidului, marile firme spaniole sunt vinovate de evaziuni fiscale de peste 30 de miliarde de euro, sumă care în opinia lor ar putea să pună capăt actualei crize economice.