Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adio Schengen? Ministrul german de interne cere Comisiei Europene măsuri împotriva României

hanspeterfriedrichsoldiersawardedbraveryy3fva952pbvl.jpg

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich

Dupa ce Franţa a anunţat că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru integrarea în spaţiul Schengen, ministrul german de Interne acuză gradul redus de absorbţie a fondurilor europene din aceste state şi cere Comisiei Europene să ia măsuri. Vizate sunt proiectele de integrare socială a romilor şi, drept urmare, reducerea imigraţiei. Update: Duminică, într-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Bucureşti se arată "surprins de informaţiile apărute în spaţiul public care sugerează că Germania s-ar opune aderării României la spaţiul Schengen".

Dupa ce un tribunal german a decis ca o familie de imigranti romani are dreptul la ajutor social din fondurile publice denumtie Hartz IV, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarat intr-un interviu pentru Rheinische Post ca verdictul va reprezenta un motiv de creste a fluxului migrator catre Republica Federala din tarile sarace ale Europei.

“Conditiile de trai si nivelul veniturilor medii difera foarte mult in tarile Europei. Daca decizia tribunalului va fi definitiva, atunci este evident ca ea va reprezenta un motiv de crestere a imigratiei catre Germania”, a spus ministrul in interviul acordat ziarului german.

Friedrich a cerut ca Romania si Bulgaria sa fie obligate sa plateasca pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale minoritatii roma in aceste state. Comisia Europeana “trebuie sa se asigure ca fondurile europene puse la dispozitia celor doua tari SUNT SI FOLOSITE. Ministrul Friedrich a precizat ca aceste aspecte au fost discutate si la reuniunea ministrilor de interne europeni de martea trecuta. Din fondurile europene ar trebui ameliorate sistemele de asistenta sociala cu precadere pentru comunitatea roma.

Update: "Declaraţiile critice la adresa României şi Bulgariei ale ministrului de interne german, Hans Peter Friederich, au fost făcute în contextul unei hotărâri judecătoreşti care obligă autorităţile germane să acorde ajutor social unei familii de cetăţeni români, şomeri la momentul solicitării, fapt ce ar crea premizele, în opinia sa, a unei prezenţe masive în Germania a cetăţenilor români şi bulgari pentru a beneficia în mod nejustificat de ajutoare sociale", potrivit unui comunicat al MAI, care "se arată surprins de informaţiile apărute în spaţiul public care sugerează că Germania s-ar opune aderării României la spaţiul Schengen".

RFI ROMANIA este singura entitate media care a relatat vineri, 11 octombrie, despre verdictul pronuntat de tribunalul social din Renania de Nord-Vestfalia si singura care a identificat potentialul unui nou scandal ce vizeaza aderarea la Schengen si ridicarea restrictiilor de pe piata muncii la 1 ianuarie 2014.

Detalii despre procesul castigat de familia de imigranti romani gasiti AICI
Detalii despre reactia publicului german la aflarea deciziei gasiti AICI