
Politică
Arabia Saudită refuză să facă parte din Consiliul de Securitate ONU. De ce?
onu.jpg

De obicei e o competiţie acerbă, se caută aliaţi, se fac coaliţii pentru a obţine unul dintre cele zece locuri de membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. E vorba de cea mai importantă structură a organizaţiei, care ia decizii asupra chestiunilor de securitate internaţională. Cei zece membri nepermanenţi, aleşi pentru doi ani, participă la reuniuni alături de cei cinci membri permanenţi: SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia .
În schimb, Arabia Saudită a folosit oportunitatea câştigată pentru a protesta.
" Arabia Saudită nu are altă opţiune decât să refuze să devină membru al Consiliului de Securitate până când acesta nu va fi reformat şi nu i se vor oferi mijloacele de a-şi îndeplini misiunea şi de a-şi asuma responsabilităţile pentru păstrarea păcii şi securităţii în lume", a anunţat Ministerul saudit de Externe, potrivit “Nrw York Times”.
În acest fel, Arabia Saudită şi-a parafat neaşteptatul refuz.
Culmea este că statul arab a fost ales joi pentru prima dată ca membru nepermament al Consiliului de Securitate al ONU, alături de Ciad, Chile, Nigeria şi Lituania. Mandatul lor de doi ani va începe la 1 ianuarie 2014.
Mărul discordiei: Siria
Motivul este că Arabia Saudită vrea să protesteze foarte vizibil faţă de neputinţa acestei instanţe de a pune capăt unor conflicte precum cel din Siria. Orice rezoluţie de condamnare ori de pedepsire prin impunerea unor sancţiuni a fost blocată la ONU de opoziţia Rusiei şi a Chinei.
Diplomaţia saudită foloseşte cuvinte destul de dure la adresa celei mai mari organizaţii internaţionale. "Faptul că regimului în exerciţiu în Siria i se permite să îşi ucidă poporul şi să îl ardă cu arma chimică cu ştiinţa lumii întregi, fără sancţiuni disuasive este o dovadă clară de neputinţă a Consiliului de Securitate de a-şi îndeplini datoria şi de a-şi asuma responsabilităţile".
Saudiţii mai denunţă şi "politica standardelor duble" a Consiliului de Securitate şi subliniază că "problema palestiniană a rămas de 65 de ani fără rezolvare". Arabia Saudită a criticat şi eşecul ONU de a curăţa Orientul Mijlociu de arme nucleare, cel mai probabil o aluzie la Israel.
Regimul de la Riad a mai acuzat şi în trecut imposibilitatea comunităţii internaţionale de a acţiona în cazul Siriei. Tot în cursul acestei luni, ministrul de Externe saudit a renunţat să mai ţină un discurs în Adunarea Generală a ONU.
Arabia Saudită, majoritar sunnită, este alături de Turcia cel mai mare susţinător politic şi financiar al rebelilor sirieni.
Decizia de a nu accepta statutul de membru nepermanent a venit la câteva ore după ce activiştii pentru drepturile omului au criticat alegerea Arabiei Saudite, câtă vreme aceasta nu respectă drepturile omului şi în special pe ale femeilor. Femeile saudite nu au dreptul să voteze, să şofeze ori să călătorească fără permisiunea unei rude de sex masculin. Arabia Saudită este criticată de Human Rights Watch şi pentru represiunea adepţilor altor religii decât Islamul.