Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lăzăroiu: Antonescu nu va fi nici măcar candidatul PNL la prezidenţiale; Tăriceanu ar fi mai capabil

Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, spune într-un interviu la RFI că în opinia sa, Crin Antonescu nu va fi candidatul USL şi nici măcar al PNL la Preşedinţie. El îl vede pe fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, "mai capabil" să atragă într-un eventual tur doi electoratul lui Traian Băsescu.

Sebastian Lăzăroiu reia teza potrivit căreia preşedintele PNL nu va candida la prezidenţiale: "Nu cred că Antonescu va fi nici măcar candidatul, nu al USL, nici al PNL, pentru că e foarte clar că PSD şi PNL vor merge cu doi candidaţi, dar eu nu cred că va fi nici candidatul PNL-ului domnul Antonescu şi dintr-un motiv relativ simplu: mergând pe cont propriu PNL-ul, calculele lor vor fi oarecum asemănătoare cu cele ale dreptei unite, adică băgăm candidatul în turul doi, sperăm să luăm restul de electorat care nu a votat cu noi şi câştigăm. Or restul de electorat, în mare parte va fi electoratul lui Traian Băsescu. Orice om raţional din PNL îşi dă seama că Crin Antonescu nu poate să atragă electoratul lui Traian Băsescu, oricât de mult s-ar strădui, pentru că el a preferat în ultimii ani această conflictualitate, care a trecut de multe ori dincolo de limitele Opoziţiei. Deci cred că are un electorat ostil, pe care nu-l poate lua în al doilea tur".

Consilierul prezidenţial crede că "dacă PNL-ul va propulsa în turul doi candidatul, cele mai mici şanse să câştige le va avea Crin Antonescu. Pe aceeaşi raţionalitate, probabil că un alt candidat, de pildă Tăriceanu, sigur, eu vorbesc de calculele lor, eu nu spun cum aş calcula eu, dar pe calculele lor, probabil că Tăriceanu ar fi mai capabil decât Antonescu să atragă acest electorat".

 

"Vom avea o mare surpriză!"

 

Totuşi, premierul Victor Ponta a declarat recent că nu-l interesează funcţia de preşedinte, iar voci din PNL s-au exprimat în favoarea lui Crin Antonescu. Sebastian Lăzăroiu spune însă că "dacă stăm şi ne uităm la declaraţii, putem să stăm aşa anesteziaţi câteva luni şi după aia să avem o mare surpriză! Dar nu ne mai luăm după declaraţii, pentru că în general acţiunile oamenilor politici sunt mai relevante în analiza noastră. Or acţiunile alea arată mai la vedere sau mai subteran arată clar o tendinţă centrifugă. PSD-ul nu va accepta niciodată să voteze un candidat care nu este al PSD-ului. PSD-ul nu a mai avut preşedintele ţării din 2004, deci de vreo zece ani. De ce ar vota cu un Antonescu, care altfel s-a dovedit destul de imprevizibil. Or ei nu au nevoie de aşa ceva. Aici deja sunt pariuri, dacă vreţi, dar nu cred că va fi o surpriză pentru cineva momentul în care PSD-ul îşi va anunţa public intenţia de a propune un candidat din partid".

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Crin Antonescu şi alegerile prezidenţiale