Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: UMP vrea abolirea "dreptului la sol"

franta-ump-vrea-abolirea-dreptului-sol.jpg

Liderul UMP, Jean-François Copé (Foto: Reuters/Benoit Tessier)

UMP, mişcare conservatoare şi principalul partid de Opoziţie din Franţa, se inspiră din nou din programul extremei drepte. Liderii partidului lui Nicolas Sarkozy au promis că vor propune până la sfârşitul anului un proiect de lege care să modifice legislaţia privind naţionalitatea.

UMP vrea de fapt să profite de "afacerea Leonarda", adolescenta de etnie romă expulzată recent din Franţa în Kosovo, ca să propună restrângerea accesului la naţionalitatea franceză pentru străini. Jean-François Copé, preşedintele principalului partid de Opoziţie, vrea ca un copil născut în Franţa din părinţi instalaţi ilegal în Hexagon să nu poată deveni automat francez.

Actualmente, o persoană născută pe solul francez din părinţi străini poate căpăta naţionalitatea franceză de cum s-a născut, dacă unul dintre părinţi este şi el născut în Franţa sau poate deveni francez la 18 ani, dacă a stat cinci ani înainte să-şi depună cererea în Hexagon. Este ceea ce se cheamă "dreptul la sol" şi legea este considerată a fi unul din fundamentele pactului republican francez.

Prin propunerea sa, "liderul conservatorilor francezi vrea să abandoneze acest drept la sol, în favoarea dreptului la sânge", a estimat premierul socialist, Jean-Marc Ayrault.

Abolirea dreptului la sol este una dintre vechile propuneri ale Frontului Naţional, partidul extremei drepte franceze. Chiar şi precedentul şef de stat, Nicolas Sarkozy, care a spart multe tabuuri în materie de imigraţie nu a îndrăznit vreodată să repună în cauză "dreptul la sol". Succesorii săi, bântuiţi de spectrul extremei drepte, par a fi mult mai puţin precauţi.