Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Weber: Declaraţia lui Titus Corlăţean privind Canada sună ca o ameninţare foarte urâtă

Europarlamentarul liberal, Renate Weber, spune la RFI că declaraţia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, privind Canada sună ca o ameninţare. Ea precizează că "sunt mesaje care puteau să fie transmise partenerilor canadieni altfel", pe căi diplomatice.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru MEDIAFAX că a făcut şi efectuează demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul de la Bucureşti va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară.

Renate Weber spune că şi Parlamentul European este nemulţumit de faptul că statul canadian încă impune vize cetăţenilor români: "Eu însămi m-am întâlnit cu reprezentanţii canadienilor la UE (...), am avut lungi discuţii cu ei, le-am explicat şi faptul că Parlamentul European evident este foarte nemulţumit, era vorba de faptul că reintroduseseră vizele pentru cetăţenii din Republica Cehă. E nemulţumit pe de altă parte de faptul că noi în continuare avem regim de viză. Când spun că-i nemulţumit, mă bazez inclusiv pe-o declaraţie scrisă, care a fost aprobată în Parlamentul European şi care a fost susţinută de foarte mulţi colegi şi le-am explicat că astea sunt lucruri pe care la un moment dat le vor deconta".

"Sigur că Uniunea Europeană îşi doreşte şi cred că şi Parlamentul în general îşi doreşte să aibă acest acord cu Canada. Dar ştiţi cum e, întotdeauna când există o astfel de negociere, fiecare dintre părţi îşi ridică ştacheta pretenţiilor, ceea ce mi se pare absolut normal. Şi în Parlamentul European există un curent care zice: nu, nu, nu, dacă nu terminaţi regimul ăsta de vize cu toate statele membre, nu o să fim de acord", afirmă deputatul european.

Renate Weber crede că mesajul lui Titus Corlăţean putea fi transmis Canadei pe alte canale: "Faptul că ministrul de Externe face o astfel de declaraţie... ştiţi, eu în calitate de deputat european am o mai mare marjă privind libertatea de exprimare, când o face ministrul de Externe sună într-adevăr ca o ameninţare foarte urâtă. E o ameninţare, până la urmă. Nu ştiu dacă ea e firesc să fie făcută neapărat în spaţiul public. În opinia mea, acestea sunt lucruri care ţin mai degrabă de culisele unei negocieri. Sunt mesaje care puteau să fie transmise partenerilor canadieni altfel, pentru că şi Canada este un partener al României".