Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine sunt favoriţii prezidenţialelor din Georgia

georgia.jpg

De la stânga: Georgi Margvelaşvili, David Bakradze şi Nino Burdjanadze

Duminică, în Georgia au loc alegeri prezidenţiale. Indiferent cine va avea câştig de cauză - candidatul premierului sau cel desemnat de actualul preşedinte Mihail Saakaşvili, un lucru este cert. Odată cu acest scrutin se va sfârşi dificila coabitare dintre preşedintele Saakaşvili şi premierul populist. Miza este mare pentru parcursul european al fostei republici sovietice.

Alegerile prezidenţiale nici că puteau avea loc într-un moment mai important pentru fostul satelit sovietic, Georgia. La sfârşitul lui noiembrie, la Vilnius, statul ar trebui să facă un pas important spre Uniunea Europeană.

Favorit la aceste alegeri, scrie „Libération”, într-o analiză amplă dedicată subiectului, este Georgi Margvelaşvili, un apropiat al premierului populist Bidzina Ivanişvili. Nimic nu este încă definitiv până duminică. Oricum, indiferent care va fi rezultatul, scrutinul prezidenţial va reprezenta finalul coabitării dificile dintre şeful guvernului şi actualul preşedinte, prezentat îndeobşte ca pro-occidental, Mihail Saakaşvili. Conflictul durează de peste un an, de când formaţiunea miliardarului Bidzina Ivanişvili, Visul georgian, a câştigat alegerile parlamentare. Mihail Saakaşvili în schimb, este preşedinte din 2003, după aşa-numita Revoluţie a Trandafirilor. A avut aşadar două mandate consecutive de câte cinci ani şi nu mai poate participa din nou la alegeri.

Îşi trimite însă un apropiat la alegeri: pe fostul preşedinte al Parlamentului David Bakradze. Acesta poate spera cel mult să intre în turul al doilea. Soarta personală a actualului preşedinte poate depinde de rezultatul acestor alegeri. Anumiţi candidaţi şi-au anunţat intenţia de a-l urmări în justiţie. Deja, circa o sută de foşti colaboratori ai lui Saakaşvili fac obiectul unor anchete judiciare în timp ce 10 dintre ei sunt deja la închisoare.

Nimic nu este aşadar clar, mai ales că sondajele arată că ar putea fi înregistrat un absenteism mare. Aşadar, partidul premierului miliardar încearcă să-i mobilizeze pe alegătorii georgieni. Ultimul sondaj realizat de institutul american NDI arată că omul premierului, respectiv Georgi Margvelaşvili ar obţine 40% din voturi. Însă acelaşi institut nu a prevăzut anul trecut înfrângerea Mişcării Naţionale Unite a lui Saakaşvili. Şi totuşi, pe fondul unei creşteri economice tot mai slabe şi a unui şomaj în creştere, nici Visul georgian nu mai are parte de aceeaşi euforie ca anul trecut. Iată de ce adversarul politic a pus accentul în campania sa electorală pe promisiunile ce nu au fost ţinute de noul guvern.

O altă fostă apropiată a preşedintelui Saakaşvili, Nino Burdjanadze, intrată apoi în disidenţă, susţine că poate schimba jocul politic de duminică. Are două obiective clare: să îl vadă pe actualul preşedinte la închisoare şi să restabilească relaţiile cu Rusia.

În orice caz, noul preşedinte va avea mai puţine atribuţii decât precedentul. De la această predare a puterii, intră în vigoare Constituţia votată în 2010. Noua lege fundamentală face din premier cel mai puternic om în stat, indică „Libération”. Totuşi, nici măcar şeful guvernului nu mai are dreptul să dizolve Parlamentul, această prerogativă revenind exclusiv Legislativului.