Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AFP: Pe dealurile României, un preot luptă cu gazele de şist

Vasile Lăiu, un preot din Bârlad, este printre cei mai inverşunaţi opozanţi ai proiectului de exploatare a gazelor de şist, început de compania americană Chevron în regiune. Argumentele sale ţin de ecologie, dar există şi motivaţii personale, după cum a observat un jurnalist al Agenţiei France Presse.

Pe dealurile din estul României, un preot luptă împotriva unui proiect de exploatare a  gazelor de sist de către gigantul energetic american Chevron, denunţând riscurile la adresa mediului şi dispretul faţă de locuitori, relatează Agentia France Presse.

'Biserica nu se implică în problemele politice, însă dacă există pericole pentru sănătate sau pentru viaţa unui singur semen de-al meu, misiunea mea mă obligă să intervin', a spus pentru AFP protopopul ortodox de Bârlad, Vasile Lăiu.

Preotul in varsta de 50 de ani a petrecut mai mult de jumătate din viată 'servind' în această regiune rurală si defavorizată. În sutana sa neagră, el participă la toate manifestaţiile împotriva Chevron organizate de un grup de cetăteni printre care se mai află un geolog, un inginer, un notar.

Si alti preoti s-au alăturat acestor mii de opozanti, într-o tară unde Biserica beneficiează de o cotă de încredere ridicată, adaugă AFP.

'Ne temem pentru viitorul copiilor nostri. Nu suntem de acord cu aceste gaze care distrug natura', spune Eugenia Păduraru, din satul Simila, lăudând angajamentul  unui om 'extraordinar, cu adevărat apropiat de oameni'.

Când primarul a interzis o manifestatie în aprilie, părintele Lăiu i-a primit pe protestatari în biserica sa, predicând protectia naturii.

Îngrijorarea preotului si a unei părti a locuitorilor este că si-ar putea vedea dealurile acoperite de foraje pentru extragerea gazului de sist, într-o goană spre această energie identică celei care a declanºat campanii întregi în SUA.

Fracturarea hidraulică, metoda controversată

În Europa, Chevron, al doilea grup energetic american, desfăsoară activităti de prospectare în Polonia si România. La Bârlad, compania dispune din 2011  de o concesiune de 600.000 de hectare si a identificat alte trei situri pentru foraje de explorare înaintea unei eventuale exploatări.

Metoda de extragere a gazelor de sist, fracturarea hidraulică, este controversată. Autorizată în anumite state americane, dar interzisă în Franta, considerată periculoasă pentru mediu de către oameni de stiinţă, această tehnologie constă în injectarea la mare presiune de apă amestecată cu nisip si produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă.

De aici si riscurile de contaminare a straturilor freatice, potrivit unui studiu al universitătii americane Duke.

Chestiunea apei este crucială la Bârlad, notează AFP

Fracturarea necesită peste 10.000 de metri cubi pe fiecare put. Însă 'regiunea suferă de secetă', spune părintele Lăiu. Vara, sătenii fac uneori peste 4 km pentru a căuta apă.

Apele uzate toxice ar putea contine substanţe radioactive, iar tratarea lor ridică de asemenea semne de întrebare în această regiune agricolă.

Majoritatea sătenilor au grădini cu legume, pomi fructiferi, o mică gospodărie.

'Cine vrea să achiziţioneze grâu, o bucată de brânză'' dacă circulă milioane de litri de apă toxică?, se întreabă preotul, care este si apicultor amator.

Preotul, cu rude care au lucrat în industria petrolieră, a fost initial deschis acestei noi activităti. El spune că si-a schimbat părerea după ce a vorbit cu geologi si ingineri si după ce a citit mărturii si rapoarte despre experienţa americană.          

Chevron : «Respectam cele mai înalte standarde»

La rândul său, Chevron dă asigurări că urmează 'cele mai ridicate standarde în privinţa securităţii si a mediului', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, Sally Jones.

Grupul se vrea 'un partener responsabil pentru a ajuta România să-si exploreze resursele de gaze de sist, să creeze locuri de muncă si să protejeze mediul' într-un judet care are cea mai ridicată rată a somajului din ţară (10%).

Părintele Lăiu acuză totusi compania si pe oamenii politici că 'ignoră comunitatea'. Unii locuitori s-au trezit cu echipamente de prospectare în grădină, cu peretii caselor crăpati, afirmă el. Chevron 'a considerat că, din cauza sărăciei si a lipsei de informaţii (în rândul populaţiei), ar putea lucra usor'.

Unii se simt trădaţi de politică. În momentul în care coalitia de centru-stânga (USL) a premierului Victor Ponta era încă în opozitie, membrii săi, printre care primarul si deputatul de Bârlad, manifestau împotriva concesiilor acordate Chevron de guvernul de centru-dreapta, notează AFP.

Ajuns la putere, Ponta a impus un moratoriu asupra gazelor de sist până la sfârsitul lui 2012. Însă de atunci, guvernul său, la fel ca presedintele Traian Băsescu, apără această sursă de energie.

Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, recunoaste că s-a schimbat: 'Aud alte argumente, tări ca Marea Britanie vor să exploateze gazele de sist'. El spune că preotul Lăiu 'este informat partial'.

'Dacă proiectul se va face, va fi fara vointa noastra. Or, un stat de drept trebuie să tină cont de opinia cetătenilor săi', răspunde preotul.

'În urmă cu mai mulţi ani, mi-am pierdut o fiică de patru ani în urma unei tumori. Când l-am întrebat pe medic de cauza decesului, el mi-a răspuns: 'Părinte, numai Dumnezeu stie, însă suntem extrem de aproape de Cernobîl'. Nu am dreptul să fiu indiferent la mediu: Viata înseamnă mai mult decât  o punga de bani care ne este aruncata in fata », mai afirma el.