Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert antidiscriminare: Situaţia din Comisia de revizuire a Constituţiei este şocantă!

expert-antidiscriminare-situatia-comisia-revizuire-constitutiei-este-socanta.jpg

Controverse legate de viitoarea Constituţie a României.

Semnal de alarmă privind viitoarea Constituţie a României: mai multe organizaţii ale societăţii civile, între care Fundaţia Soros, APADOR-CH, Accept şi ActiveWatch, critică renunţarea la un amendament ce interzicea discriminarea pe criteriul orientării sexuale. Asta va face ca România să aibă o Constituţie de genul celei controversate din Ungaria, spune la RFI Romaniţa Iordache, cercetătoare la Comisia Europeană, expertă în combaterea discriminării.

Amendamentul respectiv a fost mai întâi aprobat de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. La doar câteva zile după aceea, Comisia a revenit însă asupra votului şi a respins amendamentul.

Romaniţa Iordache declară că "situaţia este într-adevăr gravă, pentru că transmite un semnal prost. În momentul în care comisia a adoptat varianta de articol 4 cu o listă inclusivă în prevenirea împotriva discriminării, am răsuflat cu toţii uşuraţi, crezând că iată, în sfârşit, parlamentarii români înţeleg că facem parte din Europa, au citit articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Reacţia noastră iniţială a fost una de satisfacţie şi de bucurie că avem valori comune cu parlamentarii. Din păcate, ce s-a întâmplat acum două zile ne-a şocat pe toţi!".

Expertul antidiscriminare precizează că "şocul mare nu vine numai din revotare şi revenirea la formula veche, Iorgovan, de definire a articolului 4. Mult mai şocante sunt discuţiile care au avut loc în comisie, cu prilejul revotării, pentru că înţelegem de fapt că miza a fost scoaterea orientării sexuale dintre criteriile protejate. Ceea ce nu este O.K., indică homofobie! Însă nu au realizat parlamentarii noştri şi că ştergând această listă, apare o diferenţă de tratament şi în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi şi în ceea ce priveşte persoanele în vârstă. Constituţia României, pe fostul articol 4 nu includea aceste trei criterii".

 

Constituţie "pe model maghiar"

 

Romaniţa Iordache se teme că "există riscul real ca viitoarea Constituţie românească din 2013 să fie pe modelul Constituţiei maghiare din 2011. Cred că nici noi, nici partenerii noştri europeni nu ne dorim acest lucru".

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit marţi asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână şi l-a respins.

Marţi, preşedintele Comisiei, liberalul Crin Antonescu, a precizat că votul de săptămâna trecută a fost dat "de principiu" şi a supus din nou la vot amendamentul. De această dată, amendamentul a fost respins, informează Mediafax. Prin urmare, alineatul va rămâne în forma din Constituţia actuală, respectiv: "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială".

Tot săptămâna trecută, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al legii fundamentale.

 
Romaniţa Iordache, intervievată de Cosmin Ruscior, despre antidiscriminare şi modificarea Constituţiei