Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ramadan tensionat în Egipt

Situaţia rămâne încordată în Egipt. Susţinătorii preşedintelui demis de armată, pe de o parte şi opozanţii săi de cealaltă şi-au anunţat intenţia de a se aduna în pieţele din Cairo. Autorităţile se tem de izbucnirea unor noi violenţe.

Prima vineri din sărbătoarea Ramadan-ului a fost aşteptată cu teamă, mai ales că provocările şi incidentele sângeroase nu au lipsit. În noaptea de joi spre vineri, un poliţist de rang înalt a fost omorât şi un altul rănit în timpul unui atac împotriva unui punct de control din Peninsula Sinai. În paralel cu acest incident, un post de poliţie a fost atacat de oameni înarmaţi în oraşul El-Arish. Atacurile nu au fost revendicate deocamdată, dar se ştie că islamiştii radicali se servesc de regiunea de nord a peninsulei, puţin populată, ca de o trambulină pentru a ataca forţele egiptene de securitate şi Israelul. Atacurile vin după ce islamiştii au ameninţat public că vor comite violenţe ca răspuns la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Mohamed Morsi.

În urmă cu o săptămână, un soldat egiptean a fost ucis în atacuri simultane ale militanţilor islamişti care au lansat rachete şi au tras cu mitraliere în posturi de poliţie şi militare din Sinai. De asemenea, doi soldaţi au fost răniţi în atacul asupra unui punct de control al armatei la al-Gura, în nordul peninsulei.

Un post de poliţie şi o clădire a serviciilor de informaţii militare din oraşul de frontieră Rafah au fost şi ele atacate cu rachete, au anunţat surse de securitate, care spun că islamiştii au atacat punctele de control militar şi poliţienesc din mai multe oraşe din nordul Sinai.

Statele Unite menţin livrările de armament

În acest timp, oficiali americani de rang înalt au anunţat că Statele Unite vor continua un proiect în care vor livra încă patru avioane de luptă de tip F-16 Egiptului, în pofida tulburărilor politice din ţară. Anunţul a fost făcut în contextul în care Washingtonul continuă să evalueze îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, săptămâna trecută. Ajutorul militar masiv oferit de americani egiptenilor va fi redus prin lege, în cazul în care Washingtonul ajunge la concluzia că preşedintele islamist a fost înlăturat în urma unei lovituri de stat. Oficialii americani afirmă că Washingtonul va livra cele patru avioane de luptă de tip F-16 în următoarele câteva săptămâni. Ele fac parte dintr-o comandă deja convenită de 20 de avioane, dintre care opt au fost trimise în ianuarie. Ultimele opt avioane urmează să fie livrate ulterior, anul acesta.

Ajutorul militar american acordat Egiptului este evaluat la 1,3 miliarde de dolari anual.

Preşedintele american Barack Obama a evitat să utilizeze expresia "lovitură de stat" în legătură cu evenimentele din Egipt, altfel riscând să antreneze prevederi legale ce impun întreruperea livrării ajutoarelor.

Mişcarea islamistă Frăţia Musulmană, din care provine Morsi şi care îl susţine, cere reinstalarea acestuia ca preşedinte. Peste 50 de susţinători ai confreriei au fost ucişi luni, în confruntări cu armata. Noile autorităţi de la Cairo nu au spus unde este ţinut Morsi, însă un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat că acesta se află într-un “loc sigur” şi este tratat “cu demnitate”.