Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele ameninţă Guvernul. Hossu: Paharul se umple!

Noi nemulţumiri sociale, după ce Guvernul a anunţat că va da afară câteva mii de oameni din aparatul de stat. Sindicaliştii critică Executivul pentru lipsa consultărilor şi nu exclud unele proteste de stradă. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune la RFI că "paharul nemulţumirilor se umple treptat-treptat".

Premierul Victor Ponta spune că nu vor fi date afară zeci de mii de persoane. El precizează că vor fi desfiinţate 60 de mii de posturi vacante. De asemenea, ar urma să fie restructurate 2.800 de posturi din ministere şi Secretariatul General al Executivului.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, deplânge lipsa consultărilor: "Raportat la structura sectorului bugetar în ansamblu, este o cifră relativ mică, pentru că dacă ne uităm la alte sectoare restructurate, nu reprezintă foarte mult. Îngrijorarea noastră este legată de mecanism. În mod normal, ar fi trebuit să fie stabilit împreună cu sindicatele o organigramă care să dea eficienţa instituţiilor respective. Pe de altă parte, ar fi trebuit să existe o structură care să fie însoţită şi de fişele postului, în care să se prevadă criteriile de evaluare etc. ale posturilor respective. Ar fi trebuit un mecanism clar, în care să se spună cum se procedează în problemele restructurării, care este propusă ca atare. Dar aceste lucruri nu au fost discutate cu partenerii sociali, mă refer la sindicate".

Bogdan Hossu nu exclude proteste de stradă: "Probabil, vor exista ca şi în alte sectoare, unde s-a practicat aceeaşi metodă, vezi cazul de la CFR Marfă, vezi cazul de la Oltchim, vor exista nemulţumiri în sector (...). O restructurare neînsoţită de un dialog care pe de o parte să justifice că într-adevăr restructurarea duce către eficienţă şi nu este o păstrare a unei mafii, care de obicei este cu caracter politic, este greu de înţeles. Oamenii care muncesc şi care vor fi afectaţi de această restructurare evident vor protesta şi vor fi nemulţumiţi de rezultat".

 

În stradă, "cu parul în mână"

 

În opinia lui Bogdan Hossu, "problema e că paharul nemulţumirilor treptat-treptat se tot umple. Şi când va izbucni, pentru că nu există cultura unor manifestaţii democratice atât de pe partea lucrătorilor, cât şi de pe partea guvernanţilor... ei consideră că o manifestaţie dacă nu scoate un milion de persoane în stradă, nu este manifestaţie suficientă ca să dea un semnal de alarmă... dar acest tip de comportament duce la un reflex în oglindă, în care lumea nu mai crede în manifestaţii democratice sau în semnale democratice asupra nemulţumirilor şi atunci singurul rezultat este să iei parul în mână şi să-ţi faci dreptate cu forţa. Nu este forma cea mai adecvată şi sper ca din acest punct de vedere, guvernanţii să-şi schimbe politica şi atitudinea faţă de responsabilitatea socială pe care o au faţă de salariaţii proprii, de care şi răspund".

 
Bogdan Hossu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre concedierile anunţate de Guvern