Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Diane 35: Parisul, sub presiunea Bruxelles-ului

scandalul-diane-35-parisul-presiunea-bruxellesului.jpg

Pastile Diane 35 (Foto: AFP/Philippe Huguen)

Comisia Europeană a confirmat caracterul inofensiv al tratamentului antiacneic Diane 35, utilizat însă adesea pe post de contraceptiv. Decizia de la Bruxelles va constrânge asadar Parisul să repună pe piată acest medicament fabricat de firma Bayer.

"Produsul are dreptul să fie vândut în Franta". Cu acest verdict sub formă de ordin dat de Comisia Europeană, Franta este pusă la zid, este obligată să repună pe piată Diane 35. Agentia Natională de Securitate a Medicamentului si Produselor de Sănătate din Franta anuntase în ianuarie decizia de a interzice în următoarele trei luni această pilulă si genericele sale. O decizie luată atunci în urma unor presupuse riscuri de tromboză si embolie pulmonară, pe care le-ar avea luarea acestui medicament anti-acneic, folosit adesea însă si pe post de anticonceptional. O interdictie dezavuată ulterior de organismul european care regrupează agentiile nationale ale medicamentului din diferite tări europene.

Anul trecut, în decembrie, o primă plângere fusese depusă în fata justitiei franceze de către o tânără femeie victimă a unui accident vascular cerebral pus pe seama acestei pilule. O plângere ce deschisese atunci o dezbatere în Franta legată de pilulele contraceptive de generatia a treia si a patra.

 

Ce zice avocatul victimelor?

 

Philippe Courtois, avocatul victimelor, comentează decizia luată de Bruxelles: "Decizia Comisiei de la Bruxelles impune Frantei să repună pe piată acest medicament doar cu scopul de a trata acneea. Cu alte cuvinte, ani de zile s-a folosit un produs pe post de anticonceptional, lucru pentru care nu primise nici o autorizatie. Această decizie nu ne împiedică deci să ne continuăm procedura lansată deja de luni de zile împotriva laboratoarelor Bayer, care au permis perpetuarea acestei situatii. Continuăm procedura judiciară si împotriva autoritătilor sanitare franceze, care ani de zile au acceptat această situatie, lucru ce a lăsat sechele persoanelor care au luat acest produs".

Cum era de asteptat, laboratorul Bayer a salutat decizia de la Bruxelles si a promis că va urma întocmai recomandările Comisiei. În anuntul său referitor la Diane 35, Executivul european ceruse de asemenea laboratorului farmaceutic să dea informatii mai precise privind contraindicatiile la acest medicament, pentru a diminua riscurile de trombo-embolie. Bayer în colaborare cu autoritătile sanitare franceze va redacta asadar o nouă notită informativă, înainte de a repune pe piată acest medicament sau de a-l înlocui cu altul mai putin polemic.