Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţul atentatului din Beirut creşte

beirut.jpg

Sursa: www.aljazeera.com

Cel puţin 22 persoane au fost ucise, joi, în cel mai sângeros atentat din ultimele trei decenii comis la periferia de sud a Beirutului, fieful Hezbollah din Liban. Mişcarea luptă împotriva insurgenţilor din Siria alături de regimul lui Bashar al-Assad. Atentatul a fost revendicat de o grupare necunoscută care se declară afiliată rebelilor sirieni.

Puternica explozie are rezonanţa unei sfidări la adresa şefului mişcării şiite Hassan Nasrallah, care a afirmat cu o zi înainte că a luat măsuri pentru a evita un al doilea atentat după cel din 9 iulie în acest cartier.

Potrivit unui bilanţ provizoriu al Crucii Roşii, citat de Mediafax, atentatul s-a soldat, de asemenea, cu 325 de răniţi.

Un locuitor a povestit pentru un post de televiziune libanez că a văzut o furgonetă care s-a întors de trei ori în acest sector, ca şi cum căuta un loc pentru a parca, înainte de a exploda în plină stradă. Un alt martor ocular a vorbit despre un adevărat "seism".

Un fotograf al AFP a văzut maşini în flăcări, cadavre carbonizate şi clădiri incendiate care obligau pompierii să folosească scările pentru a scoate afară locatarii blocaţi în apartamente. Unii purtau măşti de gaze pentru a nu se asfixia.

Persoane din cadrul serviciilor de securitate ale Hezbollah, în civil, erau prezente în masă în apropierea zonei, unde anchetatorii căutau indicii în mijlocul unei grămezi de carcase de maşini carbonizate.

Preşedintele libanez Michel Sleimane a condamnat atentatul "terorist", "criminal" şi "laş", care poartă, potrivit lui, "amprenta Israelului", inamicul jurat al Hezbollah.

La New York, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi Consiliul de Securitate au "condamnat" acest atentat.

La rândul său, Consiliul de Securitate le-a cerut libanezilor "să se abţină de la orice implicare în criza siriană", subliniind "necesitatea de a urmări în justiţie responsabilii" acestui "act odios".

Atentatul de joi este cel mai sângeros comis la periferie de la tentativa de asasinare, în 1985, de către CIA a lui Mohammad Hussein Fadlallah, Ghidul spiritual al Hezbollah la momentul respectiv, care s-a soldat cu aproximativ 80 de morţi.