Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Incident grav" la Fukushima. Autorităţile nipone, în alertă!

incident-grav-fukushima-autoritatile-nipone-alerta.jpg

Nou incident "grav" la Fukushima (Foto: Reuters/Noboru Hashimoto)

O scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă, produsă în ultimele zile la centrala de la Fukushima (Japonia) a fost evaluată de autorităţile nipone la "nivelul 3", ce corespunde unui "incident grav" pe scara internaţională a evenimentelor nucleare.

De mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare a apei parţial contaminate s-au scurs 300 de tone de apă radioactivă, care s-au răspândit pe şi în solul centralei nucleare.

Radioactivitatea măsurată este nepermis de mare: un lucrător care s-ar expune acestui nivel al acumula într-o oră doza maximă autorizată în cinci ani în prezent în Japonia, pentru angajaţii din sectorul nuclear.

Un studiu de impact al radiaţiilor emise la catastrofa din 2011 de la Fukushima arată că 18 minori din zona respectivă au cancer de tiroidă. Un comitet de supraveghere a sănătăţii locuitorilor din regiune a efectuat teste pe 200 de mii de persoane cu vârste de până în 18 ani.

Totuşi, specialiştii mandataţi de autorităţile prefectorale tind să creadă că aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011. Ei susţin că ar fi necesari între trei şi cinci ani pentru a se putea stabili o legătură cauză-efect.

Între timp, a doua mare companie aeriană sud-coreeană, Asiana Airlines, a anunţat miercuri că îşi încetează zborurile charter către Fukushima, începând cu luna octombrie, din cauza temerii privind radiaţiile emise după accidentul nuclear din 2011, potrivit AFP.

Compania operează două legături pe lună cu Fukushima, în cadrul unui acord ce expiră în septembrie. Înţelegerea nu va fi reînnoită.